18-9-2020

Υπεγράφη η ΚΥΑ Θεοδωρικάκου-Σταϊκούρα για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες της χώρας από τους Δήμους, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Η ψήφιση της σχετικής ρύθμισης έβαλε τέλος στο καθεστώς «ομηρίας» των εργαζομένων, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν εργασιακά δικαιώματα.

Τι παρέχει το νέο καθεστώς

Η νέα νομοθετική ρύθμιση προάγει πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στους εργαζομένους υπηρεσιών καθαριότητας των σχολείων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η οποία έλαβε ΦΕΚ αργά χθες το βράδυ, η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού διενεργείται μέσω των οικείων Δήμων, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006.

Με την έγκριση της Επιτροπής καθορίζονται οι θέσεις ανά Δήμο, αφού ληφθεί υπόψη το
προσωπικό που απασχολήθηκε κατά το προηγούμενο διδακτικό έτος.

Όσον αφορά στην πρόσληψη, εκείνη γίνεται με τη μορφή συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος και ωραρίου ανάλογου με τις ανάγκες του κάθε φορέα.

Ο οικείος Δήμος είναι υπεύθυνος για την έκδοση ανακοίνωσης, αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης, τουλάχιστον έναν μήνα πριν την έναρξη του διδακτικού έτους, η οποία αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος και στην ιστοσελίδα του Δήμου, για πέντε ημέρες.

Όπως προκύπτει από την ΚΥΑ, φέτος η ανακοίνωση της διαδικασίας πρόσληψης προσδιορίζεται να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ομοίως, οι σχετικές ανακοινώσεις από τους Δήμους, αναμένεται να γίνουν εντός τριών ημερών.

Οι υποψήφιοι, οφείλουν να υποβάλλουν στον οικείο Δήμο Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, προκειμένου να συμμετέχουν στη διαδικασία, στην οποία πρέπει να αναγράφονται τα προσόντα, οι λοιπές ιδιότητές τους και η εμπειρία τους.

Σε δεύτερο χρόνο, ο Δήμος αναρτά πίνακα προσωρινών επιτυχόντων και ύστερα
από τυχόν ενστάσεις ανακοινώνεται ο τελικός πίνακας επιτυχόντων.

Μοριοδότηση

Οι υποψήφιοι που είτε είναι οι ίδιοι πολύτεκνοι είτε είναι τέκνα πολύτεκνης οικογένειας, μοριοδοτούνται με 20 μονάδες. Για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου, οι υποψήφιοι λαμβάνουν 10 μονάδες. Μοριοδότηση προβλέπεται για τους τρίτεκνους (15 μονάδες), τα ανήλικα τέκνα (5 μονάδες για κάθε ένα από τα δύο πρώτα και 10 μονάδες για κάθε ένα πέραν των δύο πρώτων), τις μονογονεϊκές οικογένειες (10 μονάδες για κάθε ένα τέκνο), τους συγγενείς αναπήρων (κλιμακωτή μοριοδότηση ανάλογα τον βαθμό αναπηρίας από 10 ως 17 μονάδες) και βάσει ηλικίας (10 μονάδες έως και 50 ετών και 20 μονάδες για τους άνω των 50 ετών).

Σημειώνεται, ότι στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) δημοσιεύεται η ΚΥΑ των κ. Θεοδωρικάκου και Σταϊκούρα, στην οποία περιλαμβάνονται, αναλυτικά, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, η μοριοδότηση των κριτηρίων, καθώς και οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου αίτησης προς τους Δήμους και η Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση που πρέπει να καταθέσει κάθε υποψήφιος για εργασία σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ