Κυριακή 20/6/2021

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την «εξπρές» απόδοση ιθαγένειας

Σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, το νομοσχέδιο για τη διαδικασία πολιτογράφησης αλλογενών αλλοδαπών.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έχει δύο βασικούς στόχους. Αφενός, τον ανασχεδιασμό της διαδικασίας πολιτογράφησης αλλογενών αλλοδαπών για την αντικειμενική, διαφανή, γρηγορότερη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά και την εξάλειψη των πηγών διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Αφετέρου, δε, την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας για την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη μείωση του διοικητικού κόστους και των εισροών στο σύστημα, καθώς και την αύξηση του βαθμού εποπτείας των οργανικών μονάδων.

Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου θεσμοθετείται η αντικατάσταση των συνεντεύξεων ενώπιον των Επιτροπών Πολιτογράφησης με ένα ενιαίο, πανελλαδικού τύπου, σύστημα γραπτών εξετάσεων. Θα διεξάγονται δύο φορές το χρόνο και η επιτυχία σε αυτές θα οδηγεί τον συμμετέχοντα στην απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση.

Η εξέταση θα αφορά γνώση της ελληνικής γλώσσας (επίπεδο Β1) και γνώσεις σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού, γεωγραφίας και πολιτικών θεσμών της χώρας. Η απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης από εδώ και στο εξής. Στο τέλος της διαδικασίας, ο αιτών θα δίνει ολιγόλεπτη συνέντευξη σε δύο στελέχη της υπηρεσίας, για εξακρίβωση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξής του.

Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας

Ταυτόχρονα, δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας στο υπουργείο Εσωτερικών για την πληρέστερη εποπτεία και αξιολόγηση των επιμέρους οργανικών μονάδων (15 Διευθύνσεις). Με την ίδρυση δε δύο νέων θεματικών Περιφερειακών Διευθύνσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιλύεται το μακροχρόνιο πρόβλημα καθυστερήσεων στην απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα.

Επιπλέον, προωθούνται η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών της ιθαγένειας με την επικείμενη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

(πηγή: «δημοκρατία»)

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ