Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος για την πανδημία! Σε συναγερμό οι επιστήμονες «μετράνε» και το χειρότερο σενάριο

Must Read

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, καθώς από την μια η αύξηση των κρουσμάτων  και από την άλλη η επιστροφή των αδειούχων και το άνοιγμα των σχολείων καθιστούν τον Σεπτέμβριο ως τον πιο κρίσιμο μήνα για ακόμη μεγαλύτερη διασπορά. 

Ήδη οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό, προκειμένου να προλάβουν πιθανή άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού, μιας και ο Αύγουστος δυστυχώς αποδείχθηκε ένας απρόβλεπτος μήνας, με πέντε φορές περισσότερα ημερήσια νέα κρούσματα, 5.754, από τον Ιούλιο των 1.045 και τριπλασιασμό των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

κορωνοϊός

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του, έδωσε σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που συνολικά έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ποντάροντας, τις προσεχείς εβδομάδες στο ότι θα αποδώσει η αυστηροποίηση των μέτρων που ελήφθησαν το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Ιδιαίτερα προβληματίζει τους ειδικούς τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφεται η μεγάλη πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Εκτός από την Αττική, στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων είναι οι Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Μυτιλήνη, Κρήτη, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Ζάκυνθος και Κοζάνη, παρά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.Η επιστροφή των εκδρομέων στις αστικές περιοχές, αναμένεται μεν να αποφορτίσει τις τουριστικές, όπως π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στις αστικές περιοχές.

έλεγχος πλοίο

Καθοριστική  η συμπεριφορά των νέων

Μεγάλη σημασία πάντως αποδίδουν οι ειδικοί στη συμπεριφορά που θα ακολουθήσουν οι νέοι σε ηλικία, και ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί, φορείς αλλά και στη συγκράτηση της διασποράς σε κέντρα φιλοξενίας ή απλώς συγχρωτισμού ηλικιωμένων.

Δυστυχώς, οι εκκλήσεις των ειδικών για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας (αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας, καλή υγιεινή χεριών, τήρηση αποστάσεων και παραμονή τουλάχιστον για 7 ημέρες στο σπίτι κατά την επιστροφή από τις διακοπές) δεν έχουν γίνει σεβαστές, ειδικά από τα άτομα νεαρής ηλικίας.

πλατεια Καλιθέας Θεσσαλονικη

Τα φαινόμενα απειθαρχίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ειδικά από άτομα που γνωρίζουν ότι είναι θετικοί φορείς και δεν τηρούν την καραντίνα, είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τον πραγματικό αριθμό, όπως παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ηλικιακή ομάδα των 20-36 ετών θεωρείται από τους επιστήμονες ως η «ατμομηχανή» της επιδημίας του κορωνοϊού τον Αύγουστο στη χώρα μας.

Το χειρότερο σενάριο

Προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο εν όψει φθινοπώρου θα είναι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Νίκος Σύψας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί όπως τόνισε.

ΝΙΚΟΣ ΣΥΨΑΣ

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο» ανέφερε και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μα διαψεύδει» τόνισε και πρόσθεσε πως: «Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορωνοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο, ανέφερε συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες».

Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, ξεκαθάρισε ο κος Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία.

μαθητές

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας πως ο ίδιος θεωρεί πως είτε αυτά ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, είτε στις 14, το σημαντικό είναι να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This