Κυριακή 20/6/2021

Συναλλαγές σχεδόν αποκλειστικά με κάρτες για 3 στις 4 επιχειρήσεις, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων

Το «πλαστικό» χρήμα και τα μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών και κατά την περίοδο των φετινών θερινών εκπτώσεων, με την υγειονομική κρίση του νέου κορωνοϊού να έχουν περιορίσει περαιτέρω τη χρήση μετρητών.

Ειδικότερα, μόλις το 4% των Ελλήνων καταναλωτών έκανε χρήση μετρητών για τις αγορές του, ενώ στο 73% των επιχειρήσεων (σχεδόν τρεις στις τέσσερις) οι πελάτες χρησιμοποίησαν κυρίως κάρτες κατά τις συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΕΣΕΕ για την πορεία των θερινών εκπτώσεων του 2020, πέρσι τέτοια εποχή στο 55% των επιχειρήσεων είχε γίνει χρήση καρτών για την πληρωμή των αγορών. Το δε ποσοστό των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, όπου οι πελάτες χρησιμοποίησαν μετρητά για τα ψώνια τους έφθανε το 13%. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα έκαναν χρήση και μετρητών και καρτών στο 23% των επιχειρήσεων φέτος, έναντι 32% την ίδια περίοδο πέρσι.

Η σύγκριση της περσινής με τη φετινή χρονιά δείχνει σαφώς ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα κάνουν μια ακόμη πιο έντονη στροφή προς το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές αγορές, παίρνοντας ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τα μετρητά.

Η δε διαχρονική σύγκριση επιβεβαιώνει τη σταδιακή υποβάθμιση των μετρητών κατά τις αγορές. Στις θερινές εκπτώσεις του 2018, έγινε χρήση μετρητών στο 18% των επιχειρήσεων, ενώ κάρτες χρησιμοποιήθηκαν στο 49%. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2017 ήταν 22% και 52%, ενώ όσο πιο πίσω πηγαίνουμε στον χρόνο, τα ποσοστά χρήσης των καρτών φθίνουν και αυξάνονται αυτά των μετρητών: το 2016 ήταν 34% οι κάρτες και 30% τα μετρητά, το 2015 οι κάρτες 32% και 44% τα μετρητά, ενώ το 2014 μόλις 3% οι κάρτες και 81% τα μετρητά.

Ανέπαφες πληρωμές

Στο μεταξύ, η πανδημία ενίσχυσε τη δημοτικότητα των ανέπαφων τρόπων πληρωμής, με έξι στους δέκα Έλληνες να δηλώνουν ότι σκέφτονται να δοκιμάσουν, πλέον, νέες ανέπαφες λύσεις πληρωμών στα καταστήματα.

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos για λογαριασμό της PayPal, αυτή η τάση είναι εμφανής, ακόμη και στις μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι πιο συνδεδεμένες με τη χρήση των μετρητών. Το 43% των ατόμων άνω των 65 ετών θα εγκατέλειπε τελείως τη χρήση μετρητών από τώρα και στο εξής.

«Από την έναρξη της πανδημίας της νόσου Covid-19, ο κόσμος αποφεύγει τα μετρητά, επειδή φοβάται μήπως προσβληθεί από τον ιό. Οι Έλληνες διστάζουν, επίσης, να αγγίξουν οθόνες αφής σε καταστήματα. Η νοοτροπία αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει και θα ζήσουμε πλέον μια νέα κανονικότητα», αναφέρει η έρευνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ