Κυριακή 13/6/2021

Συνήγορος του Πολίτη: Δυσανάλογη η αύξηση της διοικητικής κράτησης αλλοδαπών και δυσλειτουργίες στο σύστημα ασύλου

Έκθεση για το έτος 2019 παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη, όπου διαπιστώνει μείωση αναγκαστικών επιστροφών και αύξηση της διοικητικής κράτησης αλλοδαπών.

Ο Συνήγορος, ως εθνικός μηχανισμός εξωτερικού ελέγχου των αναγκαστικών επιστροφών βάσει του ενωσιακού δικαίου, κάνει λόγο για τάση δυσανάλογης αύξησης της διοικητικής κράτησης που είχε παρατηρηθεί στα προηγούμενα έτη, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί με τις αλλαγές της νομοθεσίας το 2019.

Την ίδια ώρα οι εμφανείς δυσλειτουργίες του συστήματος ασύλου εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια δικαίου στις επανεισδοχές το 2019. Πιο αναλυτικά, ο μειωμένος αριθμός επιστρεφομένων, ο αυξημένος αριθμός διοικητικής κράτησης, οι ελλείψεις στην παροχή πηρεσιών υγείας, διερμηνείας, οι ακατάλληλες συνθήκες διαμονής αλλά και η βελτίωση της οργάνωσης των επιχειρήσεων είναι μερικά από αυτά που ανακάλυψε ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο της αυτοψίας.

Ο Συνήγορος εστιάζει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις για την ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX στην προστασία των συνόρων και τονίζει την πρωτοβουλία του δικτύωσης με ανεξάρτητες αρχές άλλων κρατών-μελών και το Συμβούλιο της Ευρώπης, με σκοπό να υπάρξουν εγγυήσεις ανεξάρτητου ελέγχου και ενίσχυση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

Πηγή: www.synigoros.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ