Παρασκευή 18/6/2021

«Μπλόκο» σε τουρκικές ντομάτες με ιό ηπατίτιδας Α από τις ελληνικές αρχές

Στην απόρριψη της εισαγωγής παρτίδας ντοματών από την Τουρκία προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές, μετά τον εντοπισμό σε αυτές παθογόνων μικροοργανισμών που αντιστοιχούν στον ιό της ηπατίτιδας Α.  

Οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν το θέμα στο RASFF (Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τροφές και Ζωοτροφές), αναφέροντας πως οι τουρκικές ντομάτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών συνόρων, όπου, κατά τη διεξαγωγή αναλύσεων οι Αρχές προχώρησαν στην απόρριψη της εισαγωγής της συγκεκριμένης παρτίδας, εμποδίζοντάς τες, έτσι, από το να φτάσουν στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agrotypos.gr, η δειγματοληψία έγινε στις 17/08, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αφορά αποξηραμένες ντομάτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα με τουρκικές ντομάτες μολυσμένες με ιό της ηπατίτιδας Α είναι παλιά ιστορία, καθώς πριν από μια δεκαετία είχε εκδηλωθεί επιδημία ηπατίτιδας Α σε Ευρωπαίους πολίτες, που οφειλόταν σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας εισαγόμενης από την Τουρκία στη Γαλλία και είχε υπάρξει τότε σχετική ειδοποίηση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ίσως είναι, επιτέλους, καιρός, η Ε.Ε. να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας για τις εισαγωγές ντομάτας, όπως είχε, κάνει πρόσφατα με την Αργεντινή, όσον αφορά στις εισαγωγές λεμονιών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ