Λαζανάς για κίνημα αντιμάσκας: «Δυστυχώς υπάρχουν και… ψεκασμένοι!» – Παπαευαγγέλου: «Δεν κινδυνεύουν τα παιδιά»

Must Read

Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στους αρνητές της μάσκας εμφανίστηκε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς, χαρακτηρίζοντάς τους «ψεκασμένους», ενώ παρομοίασε τη μη χρήση της μάσκας με αυτοκτονία.

«Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει και να το προτείνει σε άλλους για να μη χρησιμοποιεί μάσκα, ας το κάνει. Δυστυχώς, υπάρχουν ψεκασμένοι», ανέφερε συγκεκριμένα χθες, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως τόνισε, η χρήση της μάσκας είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά για τη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι και οι σχετικές οδηγίες δεν εφαρμόζονται.

«Δεν μπορούμε σε λεωφορεία ή μετρό να μη χρησιμοποιούμε μάσκα. Επειδή καταλαβαίνω ότι η απόσταση δεν εφαρμόζεται, γι’ αυτό επιμένω στη χρήση της μάσκας», συμπλήρωσε και επισήμανε πως σε πολλές περιπτώσεις στις χώρες της Ευρώπης οι πολίτες έχουν υποχρέωση να φορούν μάσκα όχι μόνο στους εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους.

Στον αγιασμό χωρίς μάσκα

Πάντως, τη στιγμή που οι επιστήμονες φωνάζουν για την τεράστια σημασία που έχει η χρήση της μάσκας, οι «αρνητές» δεν το βάζουν κάτω και ειδικά όσοι αντιδρούν έντονα στο να φορέσουν τα παιδιά μάσκες στα σχολεία. Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο έκαναν την εμφάνισή τους έξω από σχολεία αφίσες που, ούτε λίγο ούτε πολύ, προτρέπουν τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στον αγιασμό χωρίς μάσκα!

Το θέμα έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα στο Ηράκλειο, καθώς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που όμως δεν είναι της αρμοδιότητας των εκπαιδευτικών, όπως είπε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μανώλης Μπελαδάκης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Λαμβάνω καθημερινά αναφορές από διευθυντές σχολείων, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το θέμα και ούτε θα έπρεπε να ασχολούνται με αυτό. Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να ασχολούνται με άλλα σοβαρά θέματα αυτές τις ημέρες, όπως οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία και στο κομμάτι της διδασκαλίας και όχι να επιβλέπουν ποιος φοράει μάσκα», ανέφερε ο κ. Μπελαδάκης.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Δεν κινδυνεύουν τα παιδιά

Κανέναν απολύτως ιατρικό κίνδυνο δεν προκαλεί η χρήση μάσκας από τα παιδιά στα σχολεία, δήλωσε εμφατικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία απάντησε στο κίνημα που αντιδρά στη χρήση της στα σχολεία.

«Δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Τέτοια κινήματα βλέπουμε να υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Η χρήση μάσκας είναι ένα μέτρο που φοβίζει κάποιους ανθρώπους, άλλους τους ενοχλεί, άλλους τους τρομάζει», σχολίασε.

Όπως είπε, καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε μία νέα πραγματικότητα και απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογής. «Είμαι αισιόδοξη ότι τόσο η Ελληνίδα μάνα, όσο και ο Έλληνας μαθητής θα κατανοήσουν τη χρήση της μάσκας για την προστασία μας. Ελπίζω ότι μέσα στο σχολείο θα έχουμε ένα ρεύμα υπέρ της μάσκας και όχι αυτά που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες», είπε.

Διαφορετική άποψη

Βέβαια, η καθηγήτρια Παιδιατρικής εξήγησε ότι υπάρχουν και κάποιοι επιστήμονες που έχουν διαφορετική άποψη.

«Δεν ξέρω τα κίνητρα και τους φόβους που οδηγούν κάποιους συναδέλφους μας να είναι εναντίον της μάσκας. Δεν έχω ακούσει κανέναν παιδίατρο να είναι εναντίον της χρήσης της. Όμως, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφώς μαζί μας και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας ιατρικός κίνδυνος για τη μάσκα», εξήγησε.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου κρούσματος σε μαθητή, η κυρία Παπαευαγγέλου διευκρίνισε:

«Δεν κάνουμε τίποτε, εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Απλώς είμαστε στη διαδικασία όπου θα φτιάξουμε τις ακριβείς οδηγίες για το πότε ο γονέας του παιδιού θα ανεβάσει την “κόκκινη” σημαία και θα στείλει το παιδί του για εξέταση. Βέβαια, σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This