Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Πρακτικές ντροπής και αναίτιο φακέλωμα καταγγέλλουν ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Τον δικό τους «Γολγοθά» περνούν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς από τις αρχές Αυγούστου δεν μεταγγίζονται σύμφωνα με τα θεραπευτικά τους πρωτόκολλα.

Αντίθετα λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες αίματος, τις οποίες μάλιστα υποχρεούνται να τις προσκομίσουν οι ίδιοι στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου, διαδικασία που, εκτός των άλλων, παραβιάζει και τον Κανονισμό GDPR.

Επιπλέον, με την πρακτική των υπομεταγγίσεων, οι θαλασσαιμικοί αναγκάζονται να προσέρχονται στο νοσοκομείο 8-10 ημέρες το μήνα (διασταύρωση και μετάγγιση), αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εκτεθούν στον COVID-19, ενώ την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλεται σε επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία προς όλους τους αρμοδίους φορείς, τους ζητείται επιτακτικά να εξεύρουν αιμοδότες προκειμένου η αιμοδοσία να χορηγήσει κατά μέγιστον σε αυτούς μία μονάδα αίματος για την προσεχή τους μετάγγιση.

Εξαιτίας τούτου, οι συγκεκριμένοι ασθενείς δηλώνουν ότι, φοβούμενοι για την υγεία τους και πιεζόμενοι υπέρμετρα από τέτοιου είδους ανακοινώσεις και παροτρύνσεις, εξαναγκάζονται παρά τη θέλησή τους στη γνωστοποίηση ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων υγείας σε κάθε πιθανό αιμοδότη, ώστε να εξεύρουν την αιτούμενη ποσότητα αίματος για να μεταγγιστούν επαρκώς.

Ο Σύλλογος ζητά να μάθει «την νομιμότητα και την αναγκαιότητα της πρακτικής της αιμοδοσίας να τηρεί ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά ο αριθμός των αιμοδοτών που αιμοδοτούν για κάθε ασθενή με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο και τη δημιουργία «λογιστικού υπολοίπου» μονάδων αίματος για τον κάθε ασθενή». Επίσης ρωτά «αν το σύστημα αυτό τελικά οδηγεί στη δημιουργία μιας ανταποδοτικής αιμοδοσίας η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τι ανάγκες του ασθενούς σε μεταγγιζόμενο αίμα, όπως αυτές διατυπώνονται από τον θεράποντα ιατρό και καταλήγει να είναι σχέση παροχής αντιπαροχής και όχι θεραπευτική αγωγή».

Σχετική ερώτηση υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της υγείας αυτών των ασθενών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ