Πρακτικές ντροπής και αναίτιο φακέλωμα καταγγέλλουν ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Must Read

Τον δικό τους «Γολγοθά» περνούν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς από τις αρχές Αυγούστου δεν μεταγγίζονται σύμφωνα με τα θεραπευτικά τους πρωτόκολλα.

Αντίθετα λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες αίματος, τις οποίες μάλιστα υποχρεούνται να τις προσκομίσουν οι ίδιοι στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου, διαδικασία που, εκτός των άλλων, παραβιάζει και τον Κανονισμό GDPR.

Επιπλέον, με την πρακτική των υπομεταγγίσεων, οι θαλασσαιμικοί αναγκάζονται να προσέρχονται στο νοσοκομείο 8-10 ημέρες το μήνα (διασταύρωση και μετάγγιση), αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εκτεθούν στον COVID-19, ενώ την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλεται σε επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία προς όλους τους αρμοδίους φορείς, τους ζητείται επιτακτικά να εξεύρουν αιμοδότες προκειμένου η αιμοδοσία να χορηγήσει κατά μέγιστον σε αυτούς μία μονάδα αίματος για την προσεχή τους μετάγγιση.

Εξαιτίας τούτου, οι συγκεκριμένοι ασθενείς δηλώνουν ότι, φοβούμενοι για την υγεία τους και πιεζόμενοι υπέρμετρα από τέτοιου είδους ανακοινώσεις και παροτρύνσεις, εξαναγκάζονται παρά τη θέλησή τους στη γνωστοποίηση ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων υγείας σε κάθε πιθανό αιμοδότη, ώστε να εξεύρουν την αιτούμενη ποσότητα αίματος για να μεταγγιστούν επαρκώς.

Ο Σύλλογος ζητά να μάθει «την νομιμότητα και την αναγκαιότητα της πρακτικής της αιμοδοσίας να τηρεί ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά ο αριθμός των αιμοδοτών που αιμοδοτούν για κάθε ασθενή με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο και τη δημιουργία «λογιστικού υπολοίπου» μονάδων αίματος για τον κάθε ασθενή». Επίσης ρωτά «αν το σύστημα αυτό τελικά οδηγεί στη δημιουργία μιας ανταποδοτικής αιμοδοσίας η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τι ανάγκες του ασθενούς σε μεταγγιζόμενο αίμα, όπως αυτές διατυπώνονται από τον θεράποντα ιατρό και καταλήγει να είναι σχέση παροχής αντιπαροχής και όχι θεραπευτική αγωγή».

Σχετική ερώτηση υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της υγείας αυτών των ασθενών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This