Δέκα χώρες της ΕΕ θα πάρουν τους 400 ασυνόδευτους ανήλικους της Λέσβου – Στο Καρά Τεπέ «μεταφέρεται» η Μόρια

Must Read

Καλές οι δηλώσεις και τα ευχολόγια, αλλά όταν φτάνουμε στην πράξη, η ΕΕ έχει γίνει εξπέρ στο να στρίβει δια του αρραβώνος. Παρά τις εκφράσεις λύπης και σπαραγμού για τα όσα συνέβησαν στη Μόρια και το τι θα κάνουν τώρα πρόσφυγες και μετανάστες, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν τον εξωφρενικό αριθμό των 400 ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι θα μοιραστούν σε… δέκα χώρες! Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εξαντλείται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δια στόματος του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ήρθε η ανακοίνωση: «Οι επαφές μας με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν στο να συμμετάσχουν 10 χώρες μέλη στη μεταφορά αυτών των 400 ανηλίκων», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα αναλάβουν καθεμιά από 100 έως 150 απ’ αυτά τα παιδιά.

Ανθρωπιστική βοήθεια από Γερμανία και Ελβετία

Ανθρωπιστική βοήθεια της ελβετικής κυβέρνησης βάρους 1,2 τόνων αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να διανεμηθεί στους πρόσφυγες της Μόριας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας γύρω στις 5 μ.μ. και τη βοήθεια θα παραλάβουν ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα.

Η αποστολή περιλαμβάνει κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ θα ταξιδέψει και ένας ειδικός από την Ελβετία για να συνδράμει στην κατανομή του υλικού. Με δεύτερη αποστολή, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, η ελβετική κυβέρνηση θα παράσχει επίσης σκηνές και τέντες.

Εξάλλου, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται φορτηγό από τη Γερμανία με ανθρωπιστική βοήθεια το οποίο θα φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα ταξιδέψει για τη Λέσβο. Το υλικό που αποστέλλει η γερμανική κυβέρνηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τέντες, κρεβάτια, υπνόσακους και στρώματα.

Μυτιλήνη: Στο Καρά Τεπέ μεταφέρονται σκηνές για τους χιλιάδες πρόσφυγες της Μόριας

Τρίτη μέρα στον δρόμο, από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τον καμένο καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουν κατακλύσει τον δρόμο και τα γύρω από τον καταυλισμό κτήματα ή τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές από την Τετάρτη το πρωί, έχοντας στήσει πρόχειρους καταυλισμούς.

Από νωρίς το πρωί, με ελικόπτερα μεταφέρονται σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι. Επίσης, το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν -όλα κατάλληλα στελεχωμένα- σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι αναμένεται να έρθουν στο αεροδρόμιο της πόλης ειδικές συσκευές γρήγορης ανίχνευσης του κορονοϊού προκειμένου (rapid tests) να ξεκινήσει η διαδικασία της υγειονομικής θωράκισης της κοινότητας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This