Πέμπτη 24/6/2021

Έμπρακτη στήριξη Νορβηγίας: Στέλνει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στη Λέσβο

Ομάδα γιατρών και νοσοκόμων με εμπειρία σε υγειονομικές κρίσεις έκτακτης ανάγκης (ΕΜΤ) στέλνει η Νορβηγία στη Λέσβο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα.   

Το ιατρικό κλιμάκιο θα παρέχει ιατρική φροντίδα και υποστήριξη στις υγειονομικές δομές του νησιού για δύο εβδομάδες, αλλά ενδέχεται να παραμείνει περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτελεί απάντηση της Νορβηγίας σε σχετικό αίτημα του ελληνικού υπουργείου Υγείας για  παροχή βοήθειας, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω ιατρικό κλιμάκιο διαθέτει εμπειρία από την πρόσφατη συνδρομή του στην αντιμετώπιση της επιδημίας ιλαράς στη Σαμόα τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς και στην νέα επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Επείγουσα υγειονομική περίθαλψη

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική υποστήριξη. Η προσφορά μας για αποστολή ιατρικής βοήθειας θα συμβάλει στην επείγουσα υγειονομική περίθαλψη τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ίνε Μαρίε Έρικσεν Σοράιντε και προσθέτει «η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Είμαι ικανοποιημένη με την καλή συνεργασία που έχουμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν προκύπτουν επείγουσες ανάγκες όπως αυτή. Οι προσπάθειες της Νορβηγίας συνδέονται με τον μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος τώρα συντρέχει στη χρηματοδότηση και τον συντονισμό της παροχής ιατρικής φροντίδας».

Η νορβηγική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης είναι υπεύθυνη για την ομάδα σε συνεργασία με τη νορβηγική Διεύθυνση Υγείας. Το ιατρικό προσωπικό προέρχεται από νοσοκομεία από όλη τη Νορβηγία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ