Ηλ. Μόσιαλος: «Σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της νόσου, το να φτάσουμε ακόμη και στο 30% της ανοσίας της αγέλης»

Must Read

Την άποψη ότι για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο lockdown εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μίλησε, ακόμα, για τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά και για το πώς θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και στη χώρα μας.

«Επ’ ουδενί ξανά lockdown, εκτός αν καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε καταστάσεις Ιταλίας, με επιλογή ποιος θα μπει στον αναπνευστήρα και ποιος όχι. Το πρώτο lockdown έπρεπε να γίνει και για να προετοιμαστεί η Πολιτεία και για να εκπαιδευτούν οι πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 300 εμβόλια: «έχουμε στην τελική φάση των δοκιμών 11 εμβόλια. Πέντε από χώρες της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής και τα υπόλοιπα από ανατολική Ασία και Ρωσία. Άλλα 40 είναι σε φάση 1 και 2 για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλή για τη φάση 3, που απαιτεί χιλιάδες εθελοντές και 250 σε προκλινική φάση».

Όπως είπε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά για την περίοδο μόλις εννέα μηνών που μάθαμε για την ύπαρξη του κορωνοϊού και σχολίασε τις παρενέργειες από τις δοκιμές. «Δεν μπορεί να έχουμε ανακάλυψη καινούργιας θεραπείας χωρίς παρενέργειες. Το θέμα είναι αν διαρκούν πολύ και πόσο μεγάλες είναι σε σχέση με το όφελος. Το 50% είναι η μίνιμουμ αποτελεσματικότητα που θέλουν οι ρυθμιστικές Αρχές», ξεκαθάρισε.

Αποτελεσματικότητα

Για το ζήτημα της ανοσίας της αγέλης, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE εξήγησε ότι θα εξαρτηθεί από συνδυασμό παραγόντων. «Αν έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο κατά 70%, αν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, θα είμαστε κοντά. Αν η αποτελεσματικότητα πέσει στο 50%, θα πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και να έχουμε και ένα 10% που να έχει περάσει τον ιό για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν φτάσουμε στο 30% της ανοσίας της αγέλης, θα είναι σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της νόσου.

Παράλληλα, δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δεύτερη γενιά εμβολίων ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματική.

Τόνισε, ακόμη, ότι θα διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται σε εσωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This