Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Βούλιαξε στα λασπόνερα ο καταυλισμός προσφύγων που έστησαν με… τυμπανοκρουσίες στο Καρά Τεπέ

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Η έντονη και παρατεταμένη βροχή που έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης στη Λέσβο ήταν αρκετή για να ξεσκεπάσει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση έστησε τον νέο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ.

Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά η νέα δομή που εγκαινιάστηκε με… τυμπανοκρουσίες, μετατράπηκε σε βούρκο γεμάτο λασπόνερα, ενώ οι αλλοδαποί έδιναν μάχες για να σώσουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους από τις πλημμυρισμένες σκηνές!

Μάλιστα, για να προστατευτούν έσκαψαν με τη βοήθεια εργαζομένων του ΚΥΤ αυλάκια για το νερό και λάκκους, καθώς σε ολόκληρη τη δομή δεν υπάρχει κατάλληλη αποστράγγιση. Το υπουργείο Μετανάστευσης αναφέρει ότι, σε συνεργασία με εθελοντές, έγινε μεταφορά όσων έμεναν σε σκηνές που πλημμύρισαν σε κοινόχρηστους χώρους (rub halls), όπου θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας, ενώ παράλληλα προχωρούν η αποκατάσταση ή η κατάργηση των περίπου 80 σκηνών που καταστράφηκαν. Επιπλέον δόθηκαν αδιάβροχα καλύμματα για να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών και έγινε σήμανση των σημείων όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης.

«Αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Είχαν προειδοποιήσει

Πάντως, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους σε θέματα ασφάλειας στη νέα δομή και απαιτούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών. «Η περιοχή είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο πλημμύρας και τα καταλύματα σε σκηνές δεν είναι κατάλληλα εφοδιασμένα για να εξασφαλίσουν την αναγκαία προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και τις χαμηλές θερμοκρασίες», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ