Καθηγητής Γώγος: «Η θεραπεία που πήρε ο Τραμπ είναι πολύ καλή, αλλά ακριβή και θα αργήσει να διατεθεί στο κοινό»

Must Read

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για τη θεραπεία κατά του κορωνοϊού με μονοκλωνικά αντισώματα (αυτή που ακολούθησε και ο Ντόναλντ Τραμπ), για τον εμβολιασμό και την κατάσταση στη χώρα μας με την αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων.

«Έχουμε καλά νέα από τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντίσώματα. Είναι ένα πολύ καλό θεραπευτικό πρωτόκολλο, δεσμεύει την δράση του ιού στα κύτταρα και επομένως η τοξικότητα μειώνεται», ανέφερε αρχικά ο κ.Γώγος.

Αναφερόμενος στο αν θα είναι διαθέσιμη αυτή η θεραπεία, η απάντησή του δεν ήταν και πολύ αισιόδοξη για την άμεση διάθεσή της: «Αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη θεραπεία είναι υπό κλινική μελέτη και δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση να χρησιμοποιηθεί. Για την ώρα την λαμβάνουν οι ασθενείς που συμμετέχουν στην μελέτη και ο Τραμπ τα πήρε για ειδικούς λόγους ή ίσως μπήκε και αυτός στην μελέτη».

Για να συνεχίσει: «Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιο κέντρο που να είναι στην μελέτη. Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα του είναι πολύ καλή πιθανότατα να την κλείσουν γρήγορα και να δώσουν την άδεια έγκρισης για τα μονοκλωνικά. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολη η παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δεν μπορούν να διατεθούν πάρα πολλά στην αγορά. Χρειάζεται ειδική διαδικασία για την παραγωγή τους. Είναι και ακριβά. Επομένως η διάθεση τους στο κοινό νομίζω πως θα καθυστερήσει. Υπάρχουν βέβαια και τα υπόλοιπα όπως η ρεμδεσιβίρη».

Όσο για το εμβόλιο και το πότε αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι θα αρχίσει να γίνεται στις αρχές του 2021 στις ευάλωτες ομάδες, ενώ για την γενίκευση του εμβολιασμού θα χρειαστούν μήνες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή αρνητικό ρεκόρ με 13 θανάτους σε μια ημέρα, κάτι που «ήταν απρόσμενο, πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους. Όσο συσσωρεύονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι θάνατοι αυξάνονται, όσο περισσότερο μένει κανείς σε μια ΜΕΘ, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει. Οι διασωληνωμένοι που έχουν κορωνοϊο εάν βγουν γρήγορα θα σωθούν. Η προσπάθεια είναι να αποσωληνωθούν μέσα στην 1η βδομάδα. Μετά αρχίσει το πράγμα και μπλέκει».

Για τον αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων σχολίασε πως «είναι ανησυχητικός αυτός ο αριθμός αύξησης. Στην Αττική τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα γιατί υπάρχει μια κάλυψη ΜΕΘ από covid που πατάει σχεδόν το 70% ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι κάτω από 40%. Υπάρχει προσμονή καθώς τις επόμενες μέρες θα γίνει το άνοιγμα των 50 κλινών στο Σωτηρία το οποίο θα είναι μια μεγάλη ανάσα».

Για τους συνωστισμούς στις πλατείες και σε κλειστούς χώρους είπε ότι «αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν, είναι απαράδεκτα» και κατέληξε: «Ελπίζουμε να νέα μέτρα να ελαττώσουν τις επιδημιολογικές παραμέτρους της νόσου για να μπορέσουμε να μπούμε στο χειμώνα με ευκολότερη διαδικασία. Είναι δύσκολα τα πράγματα υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων αλλά μέχρι τώρα η σταθεροποίηση που υπάρχει δίνει έναν αέρα αισιοδοξίας».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This