Δευτέρα 21/6/2021

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δική τους πλατφόρμα: Ποιες είναι οι προθεσμίες εγγραφών και αιτήσεων στο Elevate Greece

Το Elevate Greece έχει σκοπό να ενδυναμώσει σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων

Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Elevate Greece, που έχει σκοπό να αναδειχθούν οι startups στην Ελλάδα.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω του συνδέσμου elevategreece.gov.gr (η διαδικασία είναι απλή) και η προθεσμία, ειδικά για το 2020, «τρέχει» μέχρι το τέλος του έτους.

Από το 2021, οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11.

Αυτό γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την ηλεκτρονική πύλη, μέσω της οποίας θα εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και θα πιστοποιείται ότι χαρακτηρίζονται «επίσημα» από την Πολιτεία ως νεοφυείς.

Οι επιχειρήσεις για να χαρακτηριστούν νεοφυείς θα πρέπει να πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: της καινοτομίας (innovation) και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Για να υποβάλλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο Elevate Greece, προκειμένου να εγγραφεί στο Μητρώο πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

Να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ).

Να μην ξεπερνά τα 8 έτη συμπληρωμένη λειτουργίας.

Να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Ο τελευταίος κύκλος εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Τι σχεδιάζεται για τη χρηματοδότηση

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της πλατφόρμας: «Το Elevate Greece έρχεται σήμερα να ενδυναμώσει σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σε αυτή την πρωτοβουλία θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, το πρόγραμμα Grants to Equity – ο σχεδιασμός του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες σε συνεργασία με τον Όμιλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -, αλλά και τα Ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα επακολουθήσουν. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των 100.000 ευρώ. Με έναν προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ), στοχεύουμε να ενισχύσουμε περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η σχετική πρόσκληση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο».

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας και του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων είπε:

«Η πλατφόρμα elevategreece.gov.gr είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα και θα μπορέσει να προβάλει μια νέα εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μιας χώρας που πιστεύει στη δύναμη της καινοτομίας και έχει ένα δυναμικό οικοσύστημα επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους εδώ.

Το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων θα είναι πια σε θέση να προσελκύσει πολύ σημαντικά κεφάλαια από Ελλάδα και από το εξωτερικό, εκμεταλλευόμενο το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα, το ταλέντο, την ευρηματικότητα, την ποιότητα των ανθρώπων μας.

Κανείς δεν εγγυάται την επιτυχία στα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης. Ούτε είναι δουλειά μιας Κυβέρνησης να εξασφαλίσει σε κάθε επιχειρηματία ότι θα πετύχει. Δουλειά όμως της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον. Να χτίσει το οικοσύστημα».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ