Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Πόλη «φάντασμα» η Κοζάνη μετά το lockdown – Ανήσυχοι πολίτες έσπευσαν να υποβληθούν σε rapid test (video)

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Άδειοι και έρημοι οι δρόμοι

Μέσα σε λίγες ώρες, η πόλη της Κοζάνης ερήμωσε εντελώς. Η Κοζάνη έγινε η πρώτη περιοχή στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown, αφού η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε, σήμανε «κόκκινο» συναγερμό.

Με 227 ενεργά κρούσματα και 554 επαφές αυτών που τέθηκαν σε περιορισμό, οι υγειονομικές αρχές και η Πολιτική Προστασία αποφάσισαν τοπικό lockdown  το οποίο θύμισε τις εφιαλτικές ημέρες του Μαρτίου.

Οι 4 παράγοντες που βασίστηκε η Πολιτική Προστασία για να αποφασίσει το lockdown 

  • τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.
  • τη συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19 και 3 εισαγωγές στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.
  • την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως μαρτυρούν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.
  • τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters (εστίες κορωνοϊού) σε όλη την περιοχή.

Άδειοι δρόμοι

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες από άδειους δρόμους, με ελάχιστη κίνηση και λιγοστούς πολίτες που μετακινούνται παντού με υποχρεωτική μάσκα.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, μίλησε στο Open και περιέγραψε ότι η μέρα που ξημέρωσε, έφερε μνήμες από το lockdown της άνοιξης, ενώ τόνισε ότι ήδη το τελευταίο διάστημα υπήρχαν φόβοι γι αυτή την απόφαση.

Απαντώντας στους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση κρουσμάτων, ο δήμαρχος τόνισε ότι υπήρχε μεγάλη διασπορά στις νεαρές ηλικίες, ενώ είχε παρατηρηθεί συνωστισμός σε μπαρ και καφετέριες.

«Η περιοχή μας περνάει ήδη την κρίση της λιγνιτοποίησης, έρχεται και αυτό και προσθέτει περισσότερα προβλήματα», σχολίασε ο κ. Μαλούτας για την οικονομία της περιοχής η οποια δέχεται απανωτά πλήγματα.

Rapid test στην πλατεία

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν rapid test σε δύο σημεία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης αλλά και σε ένα σημείο στην πλατεία Λασσάνη. Ανήσυχοι πολίτες σχημάτισαν ουρές προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ. Στο σημείο υπήρχαν και δυνάμεις τις δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να διατηρηθούν οι αποστάσεις και η ασφάλεια.

Βίντεο-Φωτογραφίες: kozaniife.gr/Kozan.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ