Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Κτηματολόγιο: Ανοίγει ο δρόμος για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Δυνατή, πλέον, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανοίγει ο δρόμος για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, μέσω του ΦΕΚ που αναρτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, γίνεται, πλέον, πραγματικότητα η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ως προς τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, χάρη στη νέα απόφαση, προβλέπεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία, διενεργείται με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών (με χρήση κωδικών taxisnet) από όποιον έχει έννομο συμφέρον, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μάλιστα, κατόπιν παρέμβασης του ΔΣΑ και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την ηλεκτρονική καταχώριση από δικηγόρους πράξεων και αποφάσεων στο Κτηματολόγιο.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

Α. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τ. Β’ 4584/16.10.2020) η νέα υπ’ αρ. 61/16/10.04.2019 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με την οποία καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι :

 • Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία, διενεργείται από όποιον έχει έννομο συμφέρον με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών (με χρήση κωδικών taxisnet), καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
 • Ο «Χρήστης Αιτών» μετά την εισαγωγή του στην εφαρμογή, συμπληρώνει τη φόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης και συγκεκριμένα πεδία που αφορούν στο είδος του αιτούμενου πιστοποιητικού και το Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα στο οποίο απευθύνεται η αίτηση, καθώς και την αιτιολογία της νόμιμης χρήσης για την οποία προορίζεται το αιτούμενο στοιχείο.
 • Τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά, διαγράμματα και λοιπά στοιχεία έχουν μορφή pdf, φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου και ψηφιακή υπογραφή του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.
 • Στα πιστοποιητικά αναγράφεται μοναδικός συστημικός κωδικός για την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους μέσω λειτουργίας υπηρεσίας επιβεβαίωσης αυθεντικότητας.
 • Το εκτύπωμα του πιστοποιητικού που αποστέλλεται από το Κτηματολογικό Γραφείο στον αιτούντα και φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, λογίζεται ως επίσημο αντίγραφο.
 • Η νέα υπ’ αρ. 61/16/10.04.2019 απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο εφαρμόζεται από την 19η Οκτωβρίου 2020 για αιτήσεις έκδοσης πιστοποιητικού καταχώρισης, αντιγράφου κτηματολογικού φύλλου και αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος από τις ίδιες Υπηρεσίες.

Β. Ηλεκτρονική καταχώριση εγγραπτέων πράξεων και αποφάσεων από δικηγόρους στο Κτηματολόγιο

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι, μετά από παρέμβαση του δικηγορικού σώματος και στενή συνεργασία του ΔΣΑ με τη διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου οι δικηγόροι μπορούν, μέσω του portal.olomeleia.gr, να υποβάλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους (στις περιοχές κάλυψης που ανακοινώνονται διαδοχικά από το Ελληνικό Κτηματολόγιο), κατά τις εργάσιμες ημέρες από ώρα 08.30 έως 13.00, αιτήσεις καταχώρησης για τις πράξεις που έχουν συντάξει και υπογράψει και να παραλάβουν ψηφιακά (σε μορφή .pdf) το Πιστοποιητικό Καταχώρισης.

Το ίδιο ισχύει και για τις δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα έγγραφα που διακινούν.

Συγκεκριμένα:

 • Η εισαγωγή στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του portal.olomeleia.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου στο portal.
 • Η πιστοποίηση των Δικηγόρων ως χρηστών στο Κτηματολόγιο, γίνεται σε πραγματικό χρόνο από το ΟΠΣ της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (portal.olomeleia.gr), ενώ οι Δικηγόροι, για να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, θα πρέπει να είναι κάτοχοι έγκυρης ψηφιακής υπογραφής.
 • Μετά την υποβολή της αίτησης για καταχώρηση της πράξης του δικηγόρου στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο, εντός μίας εργάσιμης ημέρας θα εμφανιστεί στο σύστημα το «Έντυπο Οφειλής». Το αναγραφόμενο ποσό στο «Έντυπο Οφειλής» θα πρέπει να καταβληθεί μέσω Τράπεζας εντός δύο εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που φέρει το «Έντυπο Οφειλής». Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει και με χρήση web-banking.
 • Η ηλεκτρονική εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της αίτησης.
 • Μόλις υλοποιηθεί η καταχώρηση της αίτησης, ο δικηγόρος λαμβάνει το Πιστοποιητικό Καταχώρισης.

Ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μασκοφόροι που ληστεύονται

Οι γραπτοί νόμοι «τεντώνονται» για να ανοίξουν χώρο να περάσουν οι πλούσιοι παρανομούντες. Οι άγραφοι νόμοι αντιστρέφονταιΑπό τον Παναγιώτη ΛιάκοΗ Ελλάδα την 23η...

Στα σκαριά ντοκιμαντέρ από τη Ναταλία για την ηρωίδα θεία της, αδελφή του Ίωνα Δραγούμη

Το επόμενο καλλιτεχνικό βήμα της Ναταλίας Δραγούμη θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτά που την έχουμε συνηθίσει.Η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια, η οποία τα...

Ο βουλγαρικός εθνικισμός εκμεταλλεύεται τις Πρέσπες

Η προδοτική συμφωνία θα λειτουργήσει ως εργαλείο εκχώρησης όσων «μακεδονικών» χαρακτηριστικών παραδώσαμε στους Σκοπιανούς, προς όφελος της ΒουλγαρίαςΑπό τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη«Αν χρειαστεί, θα...

Μ. Λαζανάς για νεκρούς κορωνοϊού στην Ελλάδα: «Είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε μέρα»

Στην Επιτροπή δεν έχει συζητηθεί καθόλου αν και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

«Μονομαχία» για τον Νότη! Στεφανίδου και Μελέτη θέλουν τον Σφακιανάκη να μιλήσει στις εκπομπές τους

«Παράλληλα, περπατάμε παράλληλα και όλα είναι ακατάλληλα για να σμίξουμε πάλι» λέει ένα τραγούδι του Νότη Σφακιανάκη και αυτό μάλλον τραγουδάνε η Ελεονώρα Μελέτη...

Στα όρια εξαθλίωσης χιλιάδες δικηγόροι λόγω του κορονοϊού

Βοήθημα 250 ευρώ πήραν 300 δικηγόροι από το Δικηγορικό Σύλλογο ΠειραιάΡεπορτάζ: Βασίλης ΤζήμτσοςΠρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους αντιμετωπίζουν εκατοντάδες αν όχι...

Στρατηγική για τους… «κουτόφραγκους»!

Ο όρος «κουτόφραγκος» είναι ελληνικός και αφορά τη στάση των «εξυπνάκηδων» μικροελλαδιτών απέναντι στους Ευρωπαίους, τους οποίους θεωρούσαν κουτούς, επειδή δεν είχαν την πονηριά...

Αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης λόγω επιβολής χαρατσιού με τροπολογία Χατζηδάκη

Και εφαρμογή κλιμακωτής φορολόγησης στις επιχειρήσεις υψηλής και μέσης τάσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

newsbreak.gr

FREE
VIEW