Λάθος που κλείσατε την εστίαση, γιατί κάνατε τις πλατείες «ξενυχτάδικα»! Παρίσι και μέτρα διχάζουν τους επιστήμονες – Τα νέα σενάρια

Σε δίλημμα ο πρωθυπουργός, στα χαρακώματα οι λοιμωξιολόγοι, στα «κάγκελα» οι επαγγελματίες και σε απόγνωση οι πολίτες που βλέπουν ένα... αβέβαιο μέλλον!

Must Read

Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και η διασπορά τους σε όλη τη χώρα, χτύπησε για μια ακόμα φορά «κόκκινο» συναγερμό τόσο σε ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγους όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συσκέψεις με αρχή αυτή που έγινε το βράδυ της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή των κ.κ. Κικίλια, Χαρδαλιά, Τσιόδρα και Αρκουμανέα είναι συνεχής και στην κορυφή της ατζέντας είναι τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν σε περίπτωση που τα κρούσματα γίνουν 4ψήφια, κάτι που οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο, όσο πέφτει η θερμοκρασία.

Αποφάσεις δεν πάρθηκαν αν και ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τα οποία ήταν σίγουρα ανησυχητικά. Και αυτό για δύο λόγους:

  • Ο πρώτος είναι ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά αναφορικά με τις περιοχές όπου το χτύπημα της πανδημίας είναι σφοδρό αλλά και για την μεταβολή της επιδημιολογικής καμπύλης.
  • Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι η διαφωνία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα μέτρων αλλά και το κατά πόσο κάποια μέτρα τύπου Παρισιού θα «θωράκιζαν» τη χώρα μας απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού.

Σπασμωδικά και χωρίς σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι πλέον λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν λάθος το κλείσιμο της εστίασης στις 12 το βράδυ (κάτι που είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή) διότι έγινε σπασμωδικά, χωρίς σύστημα και με αποτέλεσμα από τα μεσάνυχτα και μετά η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη σε πλατείες, πάρκα και προαύλιους χώρους.

Έτσι πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες θεωρούν ότι εάν αποφασιστεί κάποιο τοπικό lockdown θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο. Δηλαδή, εάν αποφασιστεί να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει το αργότερο μια ώρα μετά να γίνει και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Έκαναν «ξενυχτάδικα» τις πλατείες

Και αυτό διότι σε αντίθετη περίπτωση αφενός θα καταστραφούν τα μαγαζιά ολοσχερώς μια και η… συνέχεια στη διασκέδαση θα δίνεται στα πάρκα και τις πλατείες, κάτι που γίνεται σήμερα.

Παρόλα αυτά επιστήμονες επιμένουν ότι και αυτή η λύση δεν είναι αποτελεσματική. Διότι πλήττεται ανεπανόρθωτα ο τεράστιος κλάδος της εστίασης (αλλά και των συναφών επαγγελμάτων) και δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όπως επισημάνουν οι ειδικοί (μεταξύ των οποίων και ο καταξιωμένος γενετιστής Εμμ. Δερμιτζάκης) θα ήταν σαφώς αποτελεσματικότερη μία συντεταγμένη και ελεγχόμενη λειτουργία των καταστημάτων με ένα διευρυμένο ωράριο και όχι του κλεισίματος τους, με ελεύθερη την κίνηση σε δημοσίους χώρους.

Με αυτόν τον τρόπο τα μαγαζιά θα δούλευαν πολύ περισσότερο και θα ήταν ευκολότερος ο έλεγχος από τις Αρχές.

Να μην ακυρωθεί ότι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα

Παρόλα αυτά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι μια και μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όμως το μέλλον διαγράφεται δύσκολο τόσο οικονομικά όσο και επιδημιολογικά κάτι που μπορεί να ακυρώσει ότι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Έτσι τα σενάρια στο τραπέζι του πρωθυπουργούς είναι τρία και τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν τον χρόνο (και τον τόπο εφαρμογής τους):

  • Σενάριο 1ο
    – Καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
    – Αυξημένη τηλεργασία όπου αυτό είναι δυνατόν
    – Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 9 ή τις 10 το βράδυ
  • Σενάριο 2ο
    – Καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
    – Αυξημένη τηλεργασία όπου αυτό είναι δυνατόν
    – Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 9 ή τις 10 το βράδυ
    – Απαγόρευση κυκλοφορίας μια ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων
  • Σενάριο 3ο
    – Καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
    – Αυξημένη τηλεργασία όπου αυτό είναι δυνατόν
    – Επαναφορά λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στο προ κορωνοϊού ωράριο με αυστηρούς κανόνες και υψηλά πρόστιμα.
    – Απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων σε πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Τέλος να πούμε ότι η υγειονομική καμπύλη των επόμενων 3 ημερών αλλά και η ενημέρωση της Παρασκευής από του κ.κ. Μαγιορκίνη και Χαρδαλιά θα είναι καθοριστική μια και θα χαράξει το «δρόμο» που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This