Ε. Λέκκας: «Παγκόσμια πρωτιά η διαχείριση σεισμού μέσα σε συνθήκες πανδημίας» (video)

Θέλει προσοχή και ειδικές γνώσεις

Must Read

Στη Σάμο βρίσκεται ο Ευθύμιος Λέκκας πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας και μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μετά τον ισχυρό σεισμό της προηγούμενης Παρασκευής.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε πως: «ήδη κλιμάκια του ΟΑΣΠ ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στο κεφάλαιο του σεισμού, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και πώς θα μεταφέρουν αυτή τη γνώση στους μαθητές και ακολούθως πως θα πρέπει να αντιδρούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Οι κατευθύνσεις που δώσαμε ήταν πως να διαχειριστούμε το σεισμό, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες της πανδημίας και όχι μόνο, γιατί η Σάμος βιώνει πολλαπλές κρίσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Λέκκας τόνισε πως: «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και έχουμε συντάξει μνημόνια για το πως αντιμετωπίζουμε σεισμό μέσα σε πανδημία, θέλει προσοχή και ειδικές γνώσεις. Μετά το σεισμό η Σάμος «ανέβηκε», είδαμε για παράδειγμα την ανύψωση βράχων με πεταλίδες που ήταν μέσα στη θάλασσα, να βρίσκονται πιο ψηλά και με τις πεταλίδες εκτός του νερού και το αποτύπωμα της στάθμης της θάλασσας στο βράχο. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται και με κατολισθήσεις και με άλλα φαινόμενα». Διαπιστώσαμε ότι το Βαθύ της Σάμου μετατοπίστηκε κατά 6,5 εκατοστά, ανύψωση εδάφους κατά 2,5 εκατοστά, στην Τουρκία σημειώθηκε βύθιση γι’ αυτό και πέρα και από άλλους παράγοντες, όπως την εκεί αντισεισμική προστασία είχαμε αυτές τις συνέπειες. Η Ικαρία έχει μείνει στη θέση της, ενώ η Χίος ίσως να έχει μία μικρή καταβύθιση που θα διαπιστωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με τη μελέτη των στοιχείων».

Τέλος, ο κ. Λέκκας υπενθύμισε ότι στο παρελθόν είχε γίνει μεγάλη άσκηση αντισεισμικής προστασίας στη Σάμο ενώ μιλώντας για τα σπίτια που είναι επικίνδυνα αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις οικημάτων με ιστορική σημασία, όπου θα εξεταστεί το αν θα είναι εφικτό να διασωθούν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This