Σάββατο 19/6/2021

Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος: Αίτημα για σύσταση Ενιαίου Ταμείου Ιεροψαλτών

«Διοικητική ανεπάρκεια της Εκκλησίας να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση»

Την αγωνία του για το μέλλον της Ιεροψαλτικής Κοινότητας εκφράζει με μια σκληρή επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Πολίτης, με αφορμή το δεύτερο κλείσιμο των ναών, κάνει λόγο για διοικητική ανεπάρκεια της Εκκλησίας να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση και κυρίως, να δράσει κατά τρόπο που επιτάσσουν η αποστολή της και η χριστιανική διδασκαλία, μέσα στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου και της ηθικής της σύγχρονης ευρωπαϊκής εργατικής νομοθεσίας.

Αναφέρει, επίσης, ότι «η οικονομική λογική του παγκαριού που βασίζεται στην άτυπη κηροπωλησία και η περιαγωγή δίσκου για τα έργα ευποιίας δεν αποτελούν πλέον λύση στα μεγάλα οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα που ανέδειξε η πανδημία» και καλεί Εκκλησία και Πολιτεία να συζητήσουν με την ιεροψαλτική κοινότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένας κεντρικός φορέας μισθοδοσίας του προσωπικού των ιερών ναών, το οποίο υπερβαίνει τα 20.000 πανελλαδικά και αποτελεί, ιστορικά και εκκλησιολογικά, τον βασικό κορμό της.

Ο κ. Πολίτης θεωρεί, επίσης, απαξιωτικό τον όρο «υπηρετικό προσωπικό» για τους ψάλτες και τους νεωκόρους, και αποκαλύπτει πως υφίστανται bullying, επειδή έχουν παράλληλη απασχόληση, ενώ δηλώνει ότι αποτελεί αναγκαία επιλογή και ιστορική ευθύνη η έναρξη τριμερούς συζήτησης μεταξύ Εκκλησίας, Πολιτείας και Ιεροψαλτικής Κοινότητας για τη σύσταση Ενιαίου Ταμείου Ιεροψαλτών. «Από αυτό το Ταμείο θα μισθοδοτούνται νομίμως οι 10.000 ψάλτες, η πλειοψηφία των οποίων ασκεί το λειτούργημά της με επιστημονικό και άρτιο τρόπο, επί τη βάσει της ψαλτικής τέχνης και σύμφωνα με την ιερή μας παράδοση» καταλήγει ο κ. Πολίτης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ