Παπαευαγγέλου: Μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, άρα τα μέτρα αποδίδουν – Πιθανά και άλλα lockdown

Must Read

Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, πρώτη πήρε το λόγο η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής επιστημόνων, η οποία αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα του 24ώρου, τονίζοντας πως Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν 697 και 725 νέες μολύνσεις αντίστοιχα και ότι στα «κόκκινα» βρίσκονται και η Λάρισα με 197, η Πέλλα με 148 και η Μαγνησία με 103 νέες μολύνσεις.

«Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η λοιμωξιολόγος.

Αύξηση κρουσμάτων λόγω συγκομιδής ελιάς

«Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, όπως η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς. Επιπλέον, σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η αύξηση των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων, και ότι βλέπουμε μια μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. «Φαίνεται ότι τα μέτρα αποδίδουν», είπε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και συνέχισε τονίζοντας ότι «ξέρουμε ότι ο χειμώνας που είναι μπροστά μας έχει μακρύ δρόμο και είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και άλλα lockdown, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας»,

«Αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα», είπε καταλήγοντας, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων και συνιστώντας να περιοριστούμε όλοι στην «φούσκα» μας, δηλαδή σε ένα μικρό κύκλο επαφών.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο peak αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα».

«Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται, δηλαδή, καμία αυξημένη θνητότητα», εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπενθύμισε τα νέα μέτρα που θα τίθενται σε ισχύ κάθε βράδυ από τις 21:00 έως και τις 05:00 το πρωί, αρχής γενομένης από το βράδυ της Παρασκευής 13/11.

Στοίχημα ο περιορισμός των μετακινήσεων

«Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, λέγοντας, για μια ακόμη φορά, ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως αυτό είναι και το κλειδί για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Υπενθύμισε ότι, από σήμερα Παρασκευή, οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30. Διευκρίνισε, εκ νέου, ότι η παράδοση κατοίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Επίσης, υπενθύμισε πως, για το συγκεκριμένο διάστημα, επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα (take away), αρκεί να γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This