Ομπάμα: «Η διάσωση της Ελλάδας στην κρίση ισοδυναμούσε με τη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών»

«Μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές»

Must Read

Το βιβλίο του Μπαράκ Ομπάμα που μόλις κυκλοφόρησε, ήδη προκαλεί σχόλια διαφόρων ειδών, αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, είναι η αναφορά του στην Ελλάδα και στη διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης από Γερμανία και Γαλλία. Ο Ομπάμα ουσιαστικά «καρφώνει» τον Γιώργο Παπανδρέου ως καταστροφέα της Ελλάδας.

Την επίμαχη περίοδο (της κρίσης) ο Ομπάμα ήταν «πλανητάρχης» και είχε κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή του στους χειρισμούς του Βερολίνου, αλλά και του Παρισιού (ειδικά για την πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης) και την επιμονή τους στη λιτότητα.

Στη «Γη της Επαγγελίας» που κυκλοφόρησε την Τρίτη, γράφει χαρακτηριστικά: «Παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί διασώζουν τους Έλληνες».

Για την επιλογή της Γερμανίας και της Γαλλίας (στη διαχείριση της κρίσης), ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ότι «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».

To PSI, ο Γιώργος Παπανδρέου και η σκληρή λιτότητα

Να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια για τα καταστροφικά Μνημόνια, που το σύστημα προσπαθεί εδώ και μία δεκαετία να κρύψει από τον ελληνικό λαό και μαζί να κρύψει και τις ευθύνες όσων μάς οδήγησαν στον γκρεμό.

Και είναι μια ευκαιρία το βιβλίο του πρώην Αμερικανού προέδρου να δικαιωθούν όλοι αυτοί που έδωσαν αγώνες κατά των Μνημονίων και επέμεναν, από την πρώτη στιγμή, ότι η Γαλλία και η Γερμανία ευθύνονται για την ελληνική χρεοκοπία.

Οι αποκαλύψεις Ομπάμα δικαιώνουν και την εφημερίδα «δημοκρατία», που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι η επιλογή της Γερμανίας και της Γαλλίας να επιβάλουν σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών».

Όλα όσα αποκαλύπτει δηλαδή ο Ομπαμα στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και αναδείχτηκε από την εφημερίδα «Εστία»:

«Ο Ομπάμα περιγράφει μια ανίκανη – ολιγωρούσα ευρωπαϊκή ηγεσία να διαχειριστεί την κρίση, η οποία μάλιστα του έκανε ‘γκριμάτσες’ ότι προτείνει πράγματα “απρεπή” όταν της ζητούσε μείωση φόρων και αύξηση δαπανών (Μέρκελ). Ο Ομπάμα αποκαλύπτει ότι δεν ήταν ποτέ επιλογή της Καγκελαρίου η ελληνική χρεωκοπία, απλώς άφηνε τον Σόιμπλε να εκβιάζει ανύποπτους Έλληνες πρωθυπουργούς και Υπουργούς Οικονομικών. Ο Ομπάμα υπογραμμίζει ότι για την ελληνική κρίση χρέους ευθύνονται και οι αγορές, οι οποίες δάνειζαν μια χώρα με γνωστά οικονομικά προβλήματα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, γαλλικές και γερμανικές, καθώς όπως παρατηρεί εμφατικώς “μεγάλο μέρος του συσσωρευμένου χρέους των Ελλήνων είχε πάει για την αγορά γερμανικών και γαλλικών εξαγώγιμων προϊόντων”. Ο Ομπάμα αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας απαιτούσαν από την αρχή το PSI το “υποχρεωτικό κούρεμα των ομολογιούχων” για να έχει πρόσβαση η Ελλάς στο Ταμείο Διασώσεως, απορρίπτοντας, προσθέτουμε εμείς, το κούρεμα του χρέους που διακατείχαν τα τραπεζικά τους ιδρύματα», αναφέρει η εφημερίδα.

Είναι συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις για την περίοδο των Μνημονίων, πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα σε αυτά και ότι κανείς από τους συμμάχους μας δεν υπολόγισε τον ελληνικό λαό, που μάτωσε και τη χώρα που καταστράφηκε, για να μη χάσουν Γερμανοί και Γάλλοι.

Οι αποκαλύψεις του Ομπάμα λύνουν πολλές απορίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: «Το φιτίλι της κρίσης το άναψε η εσπευσμένη ανακοίνωση, πριν κλείσει ο προϋπολογισμός του 2009, του ελλείμματος από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Την ώρα που άλλοι έκρυβαν τα προβλήματά τους, όπως οι Ιρλανδοί για τις τράπεζές τους, για να μην είναι οι πρώτοι που θα υπαχθούν στη διεθνή οικονομική κηδεμονία, η Ελλάδα έτρεχε να ανακοινώσει φουσκωμένα ελλείμματα».

Τι γράφει ο Ομπάμα για τους Ιρλανδούς και τι για εμάς; Για τους Ιρλανδούς και τους Ευρωπαίους γενικότερα σημειώνει: «Σχεδόν όλο το 2009 ο Τιμ Γκάιτνερ και εγώ προτρέπαμε τους Ευρωπαίους να δράσουν πιο αποφασιστικά για την ανάταξη των οικονομιών τους. Τους συμβουλεύαμε να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα των τραπεζών τους μια και καλή (τα stress tests που είχαν εφαρμόσει οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. ήταν τόσο άρπα κόλλα, που κάποιες ιρλανδικές τράπεζες χρειάστηκαν κρατική διάσωση λίγους μόνο μήνες αφού τα είχαν περάσει με επιτυχία). Πιέζαμε τις χώρες της Ε.Ε. που είχαν πιο υγιή δημοσιονομικά να εφαρμόσουν πολιτικές τόνωσης σαν τις δικές μας, προκειμένου να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και να αυξήσουν την καταναλωτική συζήτηση σε όλη την ήπειρο».

Δυστυχώς όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς δεν είπε την αλήθεια, αφήνοντας την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το γράφει καθαρά ο Ομπάμα στο βιβλίο του: «Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν ήταν τίποτα καινούργιο. Επί δεκαετίες η χώρα μαστιζόταν από χαμηλή παραγωγικότητα, έναν διογκωμένο αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, μαζική φοροδιαφυγή και μη βιώσιμες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 οι διεθνείς χρηματαγορές χρηματοδοτούσαν ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ τα διαρκώς αυξανόμενα ελλείμματα της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This