Εκθετική η μηνιαία αύξηση των εκκρεμών συντάξεων

Στη θητεία Βρούτση οι εκκρεμείς κύριες αυξήθηκαν περί τις 26.000 και οι ληξιπρόθεσμες περί τις 30.000

Must Read

Ομολογία αποτυχίας συνιστούν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Σύμφωνα με όσα έγιναν επισήμως γνωστά, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 163.224, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15.424 μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2019. Ακόμα χειρότερα, από τον Ιούλιο του 2019, οπότε και επανήλθε ως υπουργός ο Γιάννης Βρούτσης, οι εκκρεμείς κύριες αυξήθηκαν περί τις 26.000 και οι ληξιπρόθεσμες περί τις 30.000!

Το εκτιμώμενο από το υπουργείο κόστος για την εκκαθάριση των συντάξεων ανέρχεται σε 619.821.796 ευρώ. Όμως, εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι αποκρύπτονται το πλήθος και το κόστος των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, που εκτιμάται ότι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών συντάξεων σε 360.000.

Θέλοντας να σβήσει τις σκιές περί απόκρυψης των στοιχείων και να βάλει ταυτόχρονα ένα τέλος στην κόντρα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα στοιχεία της έκθεσης «ΑΤΛΑΣ» που περιλαμβάνουν:

α) τον αριθμό των νέων αιτήσεων για απονομή κύριας σύνταξης,

β) τον αριθμό των απονεμηθεισών κύριων συντάξεων,

γ) τον αριθμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων και την εκτίμηση του κόστους τους,

δ) την πορεία της ψηφιακής απονομής συντάξεων.

Ωστόσο, η πρώτη έκθεση μόνη κολακευτική δεν είναι για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Εκτός της αύξησης των εκκρεμών αιτήσεων, ακόμη μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε και στις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες ανήλθαν σε 133.354 τον Σεπτέμβριο του 2020, από 113.340 ένα χρόνο νωρίτερα, με εκτιμώμενο κόστος 608.164.362 ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι λεγόμενες διεθνείς συντάξεις, δηλαδή αυτές για τις οποίες απαιτείται αλληλογραφία με το εξωτερικό.

Απολογούμενο το υπουργείο Εργασίας αποδίδει την αύξηση κατά περίπου 10% σε δύο εξωγενείς, όπως τους χαρακτηρίζει, παράγοντες: στη μεγάλη αύξηση κατά 18% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης το τελευταίο τετράμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018 και στην πανδημία του Covid-19.

Πάντως, πλέον οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης εμφανίζουν μικρή κάμψη, καθώς τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 116.508 από 119.826 το πρώτο εννεάμηνο του 2019, 116.107 το πρώτο εννεάμηνο του 2018 και 109.025 το πρώτο εννεάμηνο του 2017.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This