Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ταλαιπωρία stop! Ψηφιακά μία στις 3 συντάξεις ως 1/6/2020

Το πρώτο «βήμα» για την καθιέρωση της «ψηφιακής σύνταξης» έκαναν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφασίζοντας ότι, με τροπολογία που θα κατατεθεί στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο, την επόμενη εβδομάδα, θα καθοριστεί ότι σε όλα τα έγγραφα των ΚΕΠ θα αναγράφεται ο ΑΜΚΑ του κάθε συναλλασσόμενου πολίτη.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί που συμμετείχαν στη διυπουργική δεσμεύτηκαν ότι από την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά και από τις αρχές του ίδιου μήνα, το 2021, έτσι θα δίδονται οι 9 στις 10.

Το πρώτο «βήμα» για τη δραστική μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων θα γίνει μέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ στην βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» (είναι στην εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών). Οι υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Βρούτσης και Κυριάκος Πιερράκης, αντίστοιχα, συμφώνησαν ότι σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα συμπεριληφθεί διάταξη νόμου με την οποία θα καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΜΚΑ στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται από το «Μητρώο Πολιτών» (μέσω ΚΕΠ ως επί το πλείστον) ούτως ώστε τις πληροφορίες αυτές να είναι διαθέσιμες στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ.

«Κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα στην μεγάλη μεταρρύθμιση, που είναι το ψηφιακό άλμα για να επιταχύνουμε το συντομότερο δυνατό την απονομή της σύνταξης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης. Όσον αφορά στις περισσότερες από 450.000 αιτήσεις για συντάξεις και άλλες υποθέσεις (π.χ., αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης) ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε με ένα νέο οργανωτικό σχήμα να επιταχύνουμε την διαδικασία απονομής τους».

Η νομοθετική τροπολογία, προκειμένου να αξιοποιηθεί το Μητρώο Πολιτών και να μπει μέσα στα στοιχεία πληροφόρησης ο ΑΜΚΑ, θα ενταχθεί στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης μιλήσαμε για έναν νέο τρόπο, μια νέα προσέγγιση σε σχέση με ψηφιακά έργα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ