Τρίτη 22/6/2021

ΑΠΘ: Τα λύματα δείχνουν, επιτέλους, βελτίωση της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Η μείωση της συγκέντρωσης του κορωνοϊού φτάνει το 25%

Μειωμένη κατά 25% είναι, πλέον, η συγκέντρωση του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά μετά από έξι εβδομάδες συνεχόμενης αύξησης του ιικού φορτίου. 

Ειδικότερα, ελπίδες για την τραγική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δίνουν οι μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της συμπρωτεύουσας, με τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού να είναι ξεκάθαρα μειωμένη, φανερώνοντας πως, επιτέλους, τα πράγματα οδεύουν προς το καλύτερο.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού της ανάλυσης σε δείγματα λυμάτων της 18ης Νοεμβρίου που ελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΑΘ, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Θεόδωρος Καραπάντσιος δήλωσε στο ΑΠΕ πως στη Θεσσαλονίκη, «σε σχέση με το δείγμα της 16ης Νοεμβρίου, υπάρχει μία μείωση της τάξης του 25%».

Μια πρώτη θετική ένδειξη

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκο Παπαϊωάννου το αποτέλεσμα «είναι μια πρώτη θετική ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, μένει, όμως, να αποδειχθεί και από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ