Θλίψη για τον Πατέρα Επιφάνιο:  Ο «μάγειρας του Αγίου Όρους» έστησε κουζίνα στον Παράδεισο…

Κατάφερε να κάνει γνωστή την ελληνική μοναστηριακή κουζίνα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου

Must Read

Θλίψη στο Περιβόλι της Παναγιάς και σε χιλιάδες πιστούς ανά τον κόσμο προκάλεσε η είδηση ότι ο «μάγειρας του Αγίου Oρους», μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Oρους, έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο

Ο 64χρονος μοναχός ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα που είχε κάνει γνωστή την Ελλάδα και τη μοναστηριακή κουζίνα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Καλλιεργούσε τα αμπέλια, έφτιαχνε κρασί, μαγείρευε την παραδοσιακή αγιορείτικη κουζίνα, έγραφε βιβλία με συνταγές και προωθούσε με τον τρόπο του το λάδι, το κρασί και τη μοναστηριακή διατροφή.

Γεννήθηκε το 1956 σε μια μικρή κωμόπολη του νομού Καβάλας. Οι γονείς του, ευσεβείς χριστιανοί, τον μεγάλωσαν γαλουχώντας τον με τα νάματα της Ορθόδοξης πίστης και το ξεχωριστό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Hξερε καλά από πολύ μικρός ότι ήθελε να ακολουθήσει τον μοναστικό βίο και στα 20 του χρόνια έκανε πράξη αυτό που ζητούσε η καρδιά του.

Έχοντας την ευχή των γονιών του πήγε στο  Άγιο Όρος, στη Μονή Αγίου Παύλου, απόφαση που δεν ήταν τόσο εύκολη, διότι, όπως έλεγε, «δεν είναι μόνο ότι έχεις ευθύνη απέναντι στον Θεό για την απόφαση που έχεις πάρει, είναι και ότι έχεις να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα συνειδήσεως. Έχεις να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου».

Το 1989 πήγε στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, όπου έμεινε για έναν χρόνο και επέστρεψε στον Άθωνα, στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Εκεί ανέλαβε το Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, στον Μυλοπόταμο, και σταδιακά άρχισε να αναστηλώνει τα κτίρια που συναποτελούν το συγκρότημα και τα οποία ήταν εγκαταλειμμένα για πολλές δεκαετίες.

Τότε έκανε και τις πρώτες σκέψεις να φυτέψει αμπέλι, τηρώντας τη μοναστηριακή παράδοση του Άθωνα. Ο αγώνας είναι μεγάλος, ο κόπος πολύς, αλλά τη δουλειά δεν τη φοβήθηκε ποτέ. Το 1997 έλαβε την άδεια λειτουργίας του οινοποιείου, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τη σύμφωνη γνώμη της Μονής Μεγίστης Λαύρας, της Ιεράς Κοινότητος και του Γενικού Χημείου του Κράτους και, χωρίς καμία αργοπορία, άρχισε τη βιολογική καλλιέργεια αμπελιών και κρασιού.

«Προσπαθήσαμε και, πιστεύω, καταφέραμε να παντρέψουμε την παράδοση του Αγίου Oρους και την εξέλιξη» συνήθιζε να λέει, ενώ είχε επιτύχει να διαθέτει ο Μυλοπόταμος πέντε ετικέτες κρασιών με διεθνή βραβεία και εξαγωγές σε Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Κύπρο.

Προσάρμοζε παλιές συνταγές στα σημερινά μέτρα

Όμως ο πατέρας Επιφάνιος ασχολήθηκε και με τη μαγειρική. Την έφεση την είχε από μικρό παιδί και όταν έγινε μοναχός, στη Μονή Αγίου Παύλου, διακόνησε στην κουζίνα για οκτώ ολόκληρα χρόνια, μαθαίνοντας μυστικά από γηραιότερους μοναχούς. Η αγάπη του αυτή τον οδηγεί να συγκεντρώνει σε ένα διάστημα περίπου έξι ετών παλιές και γνωστές συνταγές και να τις προσαρμόζει «στα σημερινά μέτρα».

Μέσα από αυτή τη διαδικασία προήλθε, το 2008, το βιβλίο του με τίτλο «Μαγειρική του Αγίου Όρους», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Aνθρωποι που γνώριζαν τον μακαριστό, μιλώντας στην «Espresso» κάνουν λόγο για έναν μοναχό ανοιχτόκαρδο, ευγενή, απλό, καλοπροαίρετο, ευφυή, με χιούμορ και γεμάτο αγάπη, ενώ υποστηρίζουν ότι οι γεύσεις που προσέφερε με τη μαγειρική του ήταν πραγματικά μοναδικές και απερίγραπτες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξέσπασμα οργής κατά βουλευτών στις πυρόπληκτες περιοχές

Δύο διαφορετικές εικόνες στην Ελλάδα που φλέγεται. Από τη μία η πολυτελής βίλα η οποία προστατευόταν από πυροσβεστικό όχημα, από...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η μισή Ελλάδα καίγεται κι ο Άδωνις… χτενίζεται: «Είμαστε παντού σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα»!

Το 112 ηχεί ασταμάτητα για εκκενώσεις περιοχών σχεδόν στη μισή Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, περιουσίες και κόποι μιας ζωής παραδίδονται...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Άδωνις για πυρκαγιές: «Το ΕΣΥ είναι παρών(!) στη μάχη»

Ο κόσμος καίγεται και ο Άδωνις κάνει αναρτήσεις στα social media και μάλιστα ανορθόγραφες. Έχει και η πολιτική εκμετάλλευση τα...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξόργισε το πανελλήνιο η Βούλτεψη! «Πυροσβέστες έχουμε, εθελοντές δεν έχουμε»

Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται παραδομένη σε πύρινη κόλαση για άλλη μια χρονιά και ενώ η κυβέρνηση είχε...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές: «Η κατάσβεση δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε ήρωες πυροσβέστες»

Η Ελλάδα καίγεται! Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές μαίνονται το βράδυ της Τρίτης. Αγωνία για χιλιάδες κατοίκους ανά την επικράτεια....
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Υπάρχει πολιτική ευθύνη στην υπόθεση της «αγρότισσας με τη Ferrari»;

Τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα μονοπωλεί η προκλητική υπόθεση με την αγρότισσα η οποία έκανε επίδειξη πλούτου με πολυτελή αυτοκίνητα...
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα φωτιά στην Πέλλα – Σηκώθηκε ελικόπτερο

Νέα φωτιά ξέσπασε στην Πέλλα το μεσημέρι της Τετάρτης την ώρα που μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε αρκετές περιοχές της...
ΕΛΛΑΔΑ

Σοφία Σεϊρλή: Στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας το Σάββατο το τελευταίο «αντίο»

Στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας θα πουν το τελευταίο «αντίο» στην Σοφία Σεϊρλή οι δικοί της άνθρωποι, οι συνάδελφοι και οι φίλοι...
ΕΛΛΑΔΑ

Η ανάρτηση Καρυστιανού για τη δήλωση Κοβέσι για τα εκατομμύρια στον σιδηρόδρομο

Κόλαφος ήταν για ακόμα μια φορά η Μαρία Καρυστιανού σε νέα ανάρτησή της στην οποί σχολίασε την δήλωση της Λάουρα...

Διαβάζονται τώρα