Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Στο Ευρωδικαστήριο στέλνουν την Κυβέρνηση οι συνταξιούχοι για τα «πετσοκομμένα» αναδρομικά

Τι αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος μιλά στη «δημοκρατία» για τις άμεσες κινήσεις του Δικτύου και των άλλων οργανώσεων συνταξιούχων και τις προσφυγές που κατατίθενται την Πέμπτη. Για να μη χαθεί το 2015 (παραγράφεται), όποιος καταθέσει αγωγή μετά την 1-1-2021 πρέπει να καταθέσει αίτηση περί μη παραγραφής διαστήματος στον αρμόδιο φορέα.

  • Συνέντευξη στον Σπύρο Γεράρδη

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταθέτουν την Πέμπτη οργανώσεις συνταξιούχων κατά της απόφασης της κυβέρνησης να τους καταβάλει ψαλιδισμένα τα αναδρομικά κατά 2,5 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.

Ο κ. Χατζόπουλος καλεί ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στην ορθή καταβολή των αναδρομικών, αυτών που προέρχονται από την απόφαση του ΣτΕ αλλά και λόγω της αύξησης στις προσωρινές συντάξεις και υπογραμμίζει ότι είναι ανέφικτη η εφαρμογή του νόμου για τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης πριν από τον Απρίλιο του 2021.

  • Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυθαίρετη ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά της περιόδου 2015-2016. Από την πλευρά σας, είχατε προαναγγείλει συνέχιση των διεκδικήσεων. Πρέπει οι συνταξιούχοι να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες άμεσα, ώστε να μην παραγραφούν οι αξιώσεις τους;

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με άλλα τρία σωματεία και δικηγόρο τον κ. Λουκά Αποστολίδη κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στις 21/10/2020 κατά της Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας παρανόμως διευθέτησε τις επιστροφές των χρημάτων η κυβέρνηση. Για τη σπουδαιότητα της υπόθεσης, προσδιορίστηκε ήδη η δικάσιμος της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 15/1/2021. Επίσης, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί από τον κ. Αποστολίδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόφαση του 11μήνου του ΣτΕ, όπου το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων θα είναι παρεμβαίνον. Υπάρχουν πεδία διεκδίκησης για τα δώρα σε κύρια και επικουρική καθώς και για τις περικοπές της επικουρικής έως το τέλος του έτους (Ν.4093/12, Ν.4051/12). Για να μη χαθεί το 2015 (διότι παραγράφεται), όποιος θα καταθέσει αργότερα αγωγή, δηλαδή μετά την 1-1-2021, θα πρέπει να καταθέσει αίτηση περί μη παραγραφής διαστήματος στον αρμόδιο φορέα.

  • Συνεχίζονται οι καταγγελίες από συνταξιούχους για μη ορθή καταβολή ακόμη και των ψαλιδισμένων αναδρομικών.

Καταρχάς δεν είναι εύκολο για τον καθένα να ελέγξει αν τα χρήματα που έλαβε είναι ορθά. Σε εκατοντάδες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι καταβλήθηκε μόλις ένα μέρος από το ποσό που επρόκειτο να χορηγηθεί. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει στη διάθεσή του πάλι αρκετά παραδείγματα συνταξιούχων που, με βάση το εκκαθαριστικό τους, άλλα ποσά έπρεπε να λάβουν και άλλα, πολύ λιγότερα, τελικά έλαβαν ή δεν έλαβαν καθόλου χρήματα. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα, όσο και αν ο αρμόδιος υπουργός επιμένει ότι είναι ανυπόστατα όσα γράφονται, να επιστραφούν τα αναδρομικά σωστά στους δικαιούχους και να σταματήσουν να εμπαίζουν ηλικιωμένους και τόσο ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

  • Το υπουργείο αδυνατεί να εφαρμόσει θετικές ρυθμίσεις που το ίδιο θέσπισε, με τελευταίο παράδειγμα την αύξηση των ποσοστών στις προσωρινές συντάξεις.
Δημοφιλείς Ειδήσεις  Πριν ξεσπάσει η «καταιγίδα», στην «Κιβωτό» της Καλαμάτας αγόρασαν καταστροφέα εγγράφων

Καταρχάς, ως ΕΝΔΙΣΥ ζητάμε νομοθετική ρύθμιση για αύξηση και στις προσωρινές συντάξεις του Δημοσίου, αρκετές εκ των οποίων εκκρεμούν από το 2016. Παράλληλα διαπιστώθηκε τεχνικό λάθος σε κάποια υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, με αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες από το σύνολο των 34.000 περιπτώσεων προσωρινών συντάξεων να μην ενσωματώσουν ούτε τις αυξήσεις που ορίζει ο νόμος (80% αντί για 50% επί του μισθού του δικαιούχου κατά το τελευταίο έτος εργασίας του) ούτε όμως και τα αναδρομικά 15 μηνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εφαρμογή της διάταξης. Μάλιστα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ απέστειλαν επιστολή ήδη από τις 24 Νοεμβρίου προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνοντας για το πρόβλημα και ζητώντας χρόνο για την επίλυσή του. Ο κ. Βρούτσης τα γνωρίζει όλα αυτά; Τι απαντά στους συνταξιούχους, που μάταια περίμεναν όλη την εβδομάδα να δουν αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις τους; Τι τους απαντά που δεν έλαβαν ούτε τα αναδρομικά 15 μηνών που δικαιούνται; Πάλι θα εκδίδει ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες; Καλύτερα θα ήταν να προσπαθήσει να διορθώσει το μπάχαλο που επικρατεί στα «του οίκου του» και να πάψει να ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους. Ας μην ξεχνά ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν «προσωρινές συντάξεις», δηλαδή αναφέρονται σε συνταξιούχους οι οποίοι μάταια επί σειρά ετών περιμένουν να λάβουν ολόκληρη τη σύνταξή τους. Ντροπή!

  • Παρατηρούνται καθυστερήσεις σε σχέση με τον Ν.4670/20, που προβλέπει αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης. Ο υπουργός Εργασίας υπόσχεται υλοποίηση του νόμου στις αρχές του νέου έτους. Είναι όμως αυτό εφικτό;

Τον Οκτώβριο ο υπουργός ανήγγειλε ότι στο τέλος του μήνα θα έχει τελειώσει ο επανυπολογισμός, θα έχει αλλάξει ο συντελεστής στην ανταποδοτική σύνταξη και θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις σε παλιούς και νέους συνταξιούχους και θα πάρουν και τα αναδρομικά τους. Μήπως τα είδατε εσείς; Αλλο τόσο τα είδαμε και εμείς! Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Από τη στιγμή που δεν έχουν επανυπολογιστεί για πρώτη φορά με τον νόμο Κατρούγκαλου περίπου 300.000 συντάξεις, που θα πρέπει να υπολογιστούν φάκελο φάκελο (αν υπάρχει ο φάκελος – αν δεν υπάρχει;), πώς θα προχωρήσουν σε δεύτερο επανυπολογισμό; Εως σήμερα οι συνταξιούχοι αυτοί δεν έχουν δει ούτε ένα ενημερωτικό σημείωμα από το τέλος του 2018.

  • Καταγγείλατε ότι ο κ. Βρούτσης «ξέχασε» να δώσει την προσαύξηση για όσους έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης και το ύψος των οφειλομένων είναι υπέρογκο.
Δημοφιλείς Ειδήσεις  Στη γιαγιά και τη θεία τους επέστρεψαν η 12χρονη-θύμα βιασμού και τα αδέλφια της

Πολλά ξεχνάει ο κ. Βρούτσης. Οι δικαιούχοι της παράλληλης σύνταξης που έχουν καταθέσει αίτηση σύνταξης από το 2016 ανέρχονται σε 62.400 με κόστος 660.000.000 ευρώ (χωρίς να τα συμπεριλάβουν στον Προϋπολογισμό του 2021) και έως σήμερα η σύνταξή τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι εξαγριωμένοι και απειλούν με μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα και αγωγές γιατί δεν δέχονται να εμπαίζονται από υπουργούς και διορισμένους διοικητές της προηγούμενης αλλά και της τωρινής κυβέρνησης. Δεν έχει πληρωθεί από το 2016 έως σήμερα ούτε μία σύνταξη με προσαύξηση για την παράλληλη ασφάλιση.

Χαώδης η κατάσταση στα Ταμεία, οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονται σε 420.000!

  • Έπειτα από μεγάλη πίεση η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις. Εκτιμάτε ότι είναι πλήρη τα στοιχεία αυτά;

Κατά την άποψή μας, η χαώδης κατάσταση που επικρατούσε στα Ταμεία συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τον Μάιο του 2018 είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Υπάρχουν συνταξιούχοι αυτή τη στιγμή χωρίς 1 ευρώ στην τσέπη τους, διότι δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, σε τι κατάσταση απελπισίας έχουν φτάσει αυτοί οι άνθρωποι, όταν η σύνταξή τους εκκρεμεί δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια. Υπάρχουν, βέβαια, και «οι τυχεροί» που ζουν με 380-600 ευρώ, διότι λαμβάνουν προσωρινή. Για το ΕΝΔΙΣΥ οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 420.000 έως σήμερα. Ας αποφασίσει να δώσει τις συντάξεις και ας αφήσει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ο υπουργός.

  • Σας ασκείτε η κριτική ότι με τις ενέργειές σας ωθείτε τους συνταξιούχους σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες και πολυετή ταλαιπωρία. Κερδίζουν κάτι απ’ όλο αυτό;

Δεν οδηγεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τους συνταξιούχους σε αγωγές και ατέρμονους δικαστικούς αγώνες, αλλά η κυβέρνηση που δεν εκτελεί ή παραποιεί δικαστικές αποφάσεις ανώτερων δικαστηρίων. Το ΕΝΔΙΣΥ πρώτο το 2014 ενημέρωσε για το θέμα των αγωγών και, όταν έφτασε η εκδίκαση των υποθέσεων και η μία θετική απόφαση διαδεχόταν την άλλη και μάλιστα για διάστημα πενταετίας και έντοκα (6% ανά έτος), η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακόψει την πορεία των αποφάσεων με το να καταθέσει προσφυγή ο e-ΕΦΚΑ στο ΣτΕ. Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση παραποιείται από την κυβέρνηση, επιστρέφοντας περικοπές των Ν.4093/12 και Ν.4051/12 μόνο στην κύρια (ενώ η απόφαση αφορούσε όλες τις συντάξεις). Και μην ξεχνάμε και την απόφαση του ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης για τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων που το ΕΝΔΙΣΥ κατέθεσε πρώτο και οδήγησε στην απόφαση για αλλαγή του συντελεστή ανταποδοτικότητας στις κύριες και στην επιστροφή αναδρομικών στις επικουρικές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε απανθρακωμένος άνδρας μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν ξέσπασε φωτιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Βυζαντίου,...

Περιπέτεια στον αέρα για τον Κικίλια και τους επιβάτες του αεροσκάφους της Lutfhansa

Η κακοκαιρία Αριελ που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες ώρες, προκάλεσε προβλήματα και στις...

ΓΣΕΕ: Κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης ο κατώτατος μισθός

Οι Έλληνες πολίτες που εργάζονται και αμείβονται με βασικό μισθό, ζουν στα όρια της...

«Πήρα τα 347.000 ευρώ από τη θυρίδα για να τα… μετρήσω» λέει η παπαδιά...

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει κρύψει και αλλού χρήματα το ζεύγος

Στην εντατική 4χρονο κοριτσάκι που κατάπιε φυστίκι!

Μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του περνά τις τελευταίες ώρες ένα κοριτσάκι μόλις...

Λήξη συναγερμού: Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στον Άρειο Πάγο

Κανονικά και χωρίς καμία αγωνία πλέον εργάζονται οι υπάλληλοι στον Άρειο Πάγο.Όπως αποδείχθηκε το...

Χειροπέδες σε 36χρονη λησταρχίνα που έκλεβε γυναίκες επί έξι χρόνια στην Αθήνα!

Κατάφερε τελικά να πέσει στα χέρια της αστυνομίας μια 36χρονη Ελληνίδα η οποία είχε...

Κακοκαιρία Άριελ: Προβλήματα στον Κηφισό εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης

Τα πρώτα προβλήματα στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα δημιούργησε η κακοκαιρία Άριελ η...

Έτσι έκλεψαν την 21χρονη Έμμα ενώ ήταν αιμόφυρτη στον δρόμο

Με αυτά τα χρήματα θα έβγαζε τα έξοδα του μήνα και θα πλήρωνε την κλινική ζώων όπου νοσηλευόταν ο σκύλος της

Εκτός από περιστέρια το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης «φιλοξενεί» και γάτες!

Στα μέσα του Σεπτέμβρη μια Εβρίτισσα είχε καταγγείλει ότι κατά την επίσκεψή της στο...

Απίστευτο: Έπεσαν οι σωλήνες από το ταβάνι σε δημοτικό της Στυλίδας

Από θαύμα δεν υπήρχαν θύματα στον 1ο δημοτικό σχολείο της Στυλίδας όταν, για άγνωστο...

Λουκέτο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από την Επιθεώρηση Εργασίας – «Ημέρα ντροπής για την...

Λουκέτο έβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του...

Κακοκαιρία Άριελ: Έφτασε και στην Αττική

Την εμφάνισή της και στην Αττική έχει κάνει από το πρωί η κακοκαιρία Άριελ...

Κακοκαιρία Ariel: Ήχησε το 112 σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου ήχησε λίγο...

Ληστεία με σχέδιο στην Θεσσαλονίκη: Νόμιζε ότι την τράκαραν και της έκλεψαν την τσάντα!

Μια απίστευτη ληστεία την οποία δύο δράστες είχαν οργανώσει αρκετά καλά και με απίστευτο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το θέμα…»

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

«Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε “κοτέτσι” και κρυώνει»

Την ώρα που οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό...

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

NEWSROOM