Κυριακή 26/9/2021

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών στα Προπύλαια για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Μετά τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας συγκέντρωση πραγματοποιούν στα Προπύλαια οι Φοιτητικοί σύλλογοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, εν όψη της τακτικής Συνόδου Πρυτάνεων,

Οι Σύλλογοι Φοιτητών ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Ναυπηγών ΕΜΠ και Φυσικού ΕΚΠΑ βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας από τις 12 το μεσημέρι, ενώ υπάρχουν και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας προκειμένου να εμποδίσουν την συγκέντρωση των διαδηλωτών ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει προσαγωγές. Περίπου 200 φοιτητές βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους προειδοποιούν να αποχωρήσουν, ενώ «θέσεις» έχουν πάρει και οι «Αύρες».

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΛΑΚΗ

Την ίδια στιγμή που η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα με εκατοντάδες νεκρούς και διασωληνωμένους, η ΝΔ, αντί να κάνει έστω και τα ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενισχύσει το ΕΣΥ, επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυσκολίες του λαού και την ίδια την συγκυρία με σκοπό να υλοποιήσει ακάθεκτη την στρατηγική της σε κάθε επίπεδο. Μπροστά στην επερχόμενη οικονομική ύφεση, οξύνει την καταστολή, στοχοποιώντας το φοιτητικό κίνημα, τη νεολαία και τα λαϊκά κεκτημένα εφόσον αυτά αποτελούν ανέκαθεν ανάχωμα για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Επιδιώκει, το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με την επιβολή μέτρων που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες, προχωρώντας σε εξαγγελίες για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Το σχέδιο του επερχόμενου νομοσχεδίου που έχει δημοσιευτεί, συμπεριλαμβάνει άμεση πρόσληψη 1000 αστυνομικών που θα υπάγονται στο Υπουργείο Χρυσοχοίδη, θα κυκλοφορούν εντός των πανεπιστημιακών χώρων με γκλοπ και χειροπέδες και θα έχουν την δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να καλούν αυτεπάγγελτα τις λοιπές αστυνομικές μονάδες. Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, ελέγχους εισόδου στα ιδρύματα, όπως και ποινικό και πειθαρχικό δίκαιο για κάθε «αντιακαδημαική» πράξη όπως πχ η υπόνοια αντιγραφής(!) προιωνίζοντας ένα πανεπιστήμιο φυλακή! Οι προτεραιότητες δεν κρύβονται καθώς την ίδια στιγμή που οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, και ενώ γίνεται διαλογή ασθενών, η κυβέρνηση αντί να εξοπλίζει το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, εξοπλίζει τα ΜΑΤ και τη πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των συνδικαλιστικών πρακτικών εντός του πανεπιστημίου, καθώς αποτελεί τον μόνιμο βραχνά της αστικής στρατηγικής με την δυνατότητα των φοιτητών να μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και να καθίσταται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η κυβέρνηση μετά το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία επεξεργάζεται ήδη κεντρικό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, με αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής, όρια φοίτησης, δίδακτρα, Συμβούλια ιδρύματος. Η αστυνομία μέσα στις σχολές , όπου στα πρότυπα της χούντας θα επιτηρεί και θα καταστέλλει τους φοιτητές , αποτελεί όριο, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για οποιοδήποτε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η στάση της κυβέρνησης να προχωρά ταχέως προς την κατάθεση του ίδιου του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανεξάρτητα από την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των συλλογικών οργάνων και των οργάνων διοίκησης. Το υπουργείο κινείται με όρους «αποφασίζω και διατάζω» με ενδεικτική την στάση του ενόψει της τακτικής Συνόδου των Πρυτάνεων, με έκτακτες συνόδους στις οποίες απλά ανακοινώνονται οι προθέσεις του υπουργείου και διάθεση 30 εκ ευρώ για την φύλαξη των πανεπιστημίων, την ίδια ώρα που η αναλογική χρηματοδότηση του πανεπιστημίου για τις υπόλοιπες ανάγκες του, είναι υποπολλαπλάσια.

Δεν θα τους περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ίχνος ντροπής, επιχειρεί να καταστείλει τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, όλους όσοι κινητοποιούνται – από μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέχρι και γιατρούς- με την ωμή βία, την οικονομική εξόντωση των προστίμων, με συλλήψεις, και έρχεται τώρα να βάλει μέσα στις σχολές μας τις δυνάμεις καταστολής για να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου», να τσακίσει το φοιτητικό κίνημα και να αλλάξει άρδιν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Φοβούνται τους αγώνες των φοιτητών και του λαού που έχουν σαρώσει νομοσχέδια επί νομοσχεδίων και έσπασαν στην πράξη την τριπλή απαγόρευση στις 17 Νοέμβρη, στην απεργία της 26/11 και στις 6 Δεκέμβρη. Το φοιτητικό κίνημα, μαζί και όλη την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα και τον κόσμο της εργασίας, θα δώσουν τη μάχη και το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία θα μείνει εκεί που είναι: στις δηλώσεις.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΙΣΟΔΩΝ, ΚΑΜΕΡΕΣ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΉ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ.

Ενόψει της τακτικής Συνόδου Πρυτάνεων, καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17/12 και 12.00 στα Προπύλαια τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Δεν θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ».

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ