Κανένα βοήθημα φέτος στα ΑμΕΑ! Γιατί δεν απαντά ο Γ. Βρούτσης και γιατί το κάνουν… γαργάρα οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ; (video)

Οι δημοσιογράφοι έβαλαν κάτω από τις… στοργικές και προστατευτικές φτερούγες τους τον Υπουργό Εργασίας

Must Read

Το να αποφεύγει ένας Υπουργός να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων είναι κάτι συνηθισμένο (και προαιώνιο), ειδικά στις εποχές που ζούμε. Το να καλύπτουν όμως «κάποια» τηλεοπτικά μέσα και «κάποιοι» δημοσιογράφοι τους ερωτώμενους υπουργούς, ξεφεύγει από την δεοντολογία και τον ρόλο της ενημέρωσης ειδικά όταν τα ερωτήματα αγγίζουν ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της στήριξης από την πολιτεία και την κυβέρνηση.

Ο λόγος για τον Γιάννη Βρούτση και τους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ οι οποίοι έβαλαν κάτω από τις… στοργικές και προστατευτικές φτερούγες τους τον Υπουργό Εργασίας ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει και ιδιαίτερη… συμπάθεια στα άτομα που χρήζουν την στήριξη της πολιτείας.

Πριν από λίγες ημέρες (θέμα που είχε αναδείξει το newsbreak.gr) ο κύριος Βρούτσης παράνομα και χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολόγηση «έκοψε» το επιστημονικό επίδομα σε τυφλούς και πετσόκοψε το προνοιακό επίδομα αναπηρίας σε περίπτωση που ο ανάπηρος λαμβάνει συμπληρωματικά ορφανική σύνταξη!

Παράνομη η απόφαση

Η απόφαση του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας περικοπής κατά το ήμισυ τα επιδόματα τυφλών επιστημόνων και ωφελουμένων ορφανικής σύνταξης είναι παράνομη κάτι που ο «Συνήγορος του Πολίτη» σε πόρισμά του στις 8 Οκτωβρίου 2020 εξηγεί γιατί πρέπει να ακυρωθεί η Απόφαση (που εκδόθηκε εν μέσω καραντίνας τον Απρίλιο 2020) και να αποκατασταθούν αναδρομικά τα επιδόματα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Βρούτσης καταπιάστηκε με το σύνολο των ΑμΕΑ οι οποίοι φέτος δεν θα λάβουν φέτος, για πρώτη φορά, κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα!

Όταν ο Υπουργός ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό δεν απάντησε ενώ κανένας από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους δεν του είπε κάτι.

Το γεγονός αυτό έχει εκτός του ότι έχει απογοητεύσει τα άτομα με αναπηρία οδήγησε τον καταγγέλλοντα Ανδρέα Μπαρδάκη, ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και δημιουργό της διαδικτυακής κοινότητας “Συνήγορος των ΑμεΑ” να καταγγείλει τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) για διάκριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρία και πολιτική αδιαφορία του Υπουργού, ενδεχομένως από σκοπιμότητα.

Ολόκληρη η καταγγελία είναι η παρακάτω:

Θέμα: «Καταγγελία κατά ΣΚΑΪ για διάκριση εις βάρος των ΑμεΑ»

Αξιότιμοι κύριοι,

επιθυμώ να καταγγείλω τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ TV και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», που προβλήθηκε στις 17.12. 2020 και ώρα 09:01, στο μέρος που πήρε τον λόγο ο δημοσιογράφος, κ. Φοίβος Κλαυδιανός.

Ο κ. Κλαυδιανός αναφέρθηκε στο όνομά μου ρωτώντας τον Υπουργό Εργασίας για ποιον λόγο δεν θα λάβουν φέτος, για πρώτη φορά, τα ΑμεΑ κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα. Προς μεγάλη όμως έκπληξη των θεατών και όλων των ΑμεΑ ο Υπουργός δεν απάντησε ενώ κανένας από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους δεν του είπε κάτι.

Το γεγονός το ότι κανένας από τους δημοσιογράφους του στούντιο δεν επεσήμανε στον Υπουργό ότι δεν απάντησε στην ερώτηση για τα ΑμεΑ, καθώς επίσης ούτε και ο διευθυντής του ΣΚΑΪ 100.3, ο οποίος ήταν παρών σε ανοικτό παράθυρο συνομιλίας, αποτελεί διάκριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες, προσβολή της προσωπικότητάς μου και συγκάλυψη εκ μέρους των δημοσιογράφων του καναλιού στην πολιτική αδιαφορία του Υπουργού, ενδεχομένως από σκοπιμότητα.

Ο σύνδεσμος της εκπομπής: https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2020-12-17-06

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμεύονται να εφαρμόσουν και να περιφρουρήσουν τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:

Άρθρο 1
Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

  • α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
  • β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

Άρθρο 2
Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

  • α. Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.
  • β. Να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη. Μόνο όταν το επιτάσσει το δικαίωμα της πληροφόρησης μπορεί να χρησιμοποιεί, πάντοτε με τρόπο υπεύθυνο, στοιχεία από την ιδιωτική ζωή προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή έχουν στην κοινωνία ιδιαίτερη θέση και ισχύ και υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.
  • δ. Να σέβεται την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις προστασία των ανηλίκων και των προσώπων με ειδικές ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, άρθρο 5A (Δικαίωμα στην πληροφόρηση), ο καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας ενώ σύμφωνα με το άρθρο 21, τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2, της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD, κυρωμένης με τον ν. 4074/2012):

«Διακρίσεις βάσει της αναπηρίας»  σημαίνει οποιαδήποτε διάκριση, αποκλεισμό ή περιορισμό βάσει της αναπηρίας, οι οποία έχει ως σκοπό ή επίπτωση να εμποδίσει ή να ακυρώσει την αναγνώριση, απόλαυση ή  άσκηση, σε ίση βάση με τους άλλους, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ατομικό ή οποιοδήποτε άλλο τομέα. Περιλαμβάνει όλες τις μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της άρνησης παροχής εύλογης προσαρμογής,

Κατόπιν των ανωτέρω, επειδή η συγκεκριμένη στάση εκ μέρους της εκπομπής του καναλιού και των δημοσιογράφων υπήρξε προσβλητική και ακυρωτική, όχι μόνο για εμένα προσωπικά, αλλά και για το δικαίωμα κάθε πολίτη με αναπηρία να συμμετέχει ισότιμα στην πληροφορία, ειδικά για το φλέγον ζήτημα της μη χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, για πρώτη φορά φέτος, για τα Χριστούγεννα, στα Άτομα με Αναπηρίες, για τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι αποτελούν την πιο φτωχή ομάδα του πληθυσμού, καταγγέλλω το ΣΚΑΪ για αντιδεοντολογική συμπεριφορά διάκρισης εις βάρος των ΑμεΑ.

Για τους λόγους αυτούς,
ζητάω από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να εξετάσει την καταγγελία μου και να παρέμβει αποτελεσματικά λόγω αρμοδιότητας.

Παρακαλώ πολύ, όπως μου γνωστοποιήσετε άμεσα τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει η καταγγελία που σας υποβάλω (βάσει άρθρου 12, ν. 2690/1999)

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης
Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ».

Κοινοποίηση:
– κ. Νίκος Αντωνιάδης, ποινικολόγος
– Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
– κ. Φαίδων Βόβολης, καρδιολόγος, δημιουργός του κινήματος «Κίνηση Ελεύθερων Πολιτών-Ελεύθεροι ξανά»

Έστω και ετεροχρονισμένα ο Υπουργός θα αντιληφθεί την υποχρέωσή του και θα απαντήσει στο ερώτημα των ατόμων με αναπηρία οι οποίοι φέτος βρίσκονται στα αζήτητα της κυβέρνησης και αποκλείονται από το οποιοδήποτε βοήθημα;

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This