Τρίτη 3/8/2021

Συνεδρίαση σήμερα της Διαρκής Ιερά Συνόδου για τους κλειστούς ναούς τα Θεοφάνεια!

Κάτω από δύσκολες συνθήκες και υπό το άγρυπνο βλέμμα κλήρου και λαού -που δε μπορούν να κρύψουν την οργή τους- συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η αιφνιδιαστική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα το πρωί του Σαββάτου, ότι επανέρχονται για μία εβδομάδα τα αυστηρά μέτρα εγκλεισμού «Lockdown», οδήγησε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποφασίσει την κατεπείγουσα σύγκλησή της. Μάλιστα, στο επίσημο ανακοινωθέν διευκρινίζει ότι η συνεδρίαση αφορά στην ανακοίνωση περί αυστηροποίησης των μέτρων, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

εκκλησια ναος

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι  κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Μητροπολιτών και των κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Από την πλευρά του και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος απέστειλε ηχηρή επιστολή στην ΔΙΣ στην οποία αναφέρει ότι η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κυβέρνησης δημιουργεί σε όλους αισθήματα πικρίας. Σημειώνεται, ακόμη, ότι «ο ΙΣΚΕ έχοντας τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του, ζητά, μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, από την Ελληνική Κυβέρνηση να τηρήσει και να τιμήσει τις αποφάσεις της και να μην εμποδιστεί η παρουσία πιστών κατά την μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων». 

Από χθες το πρωί, λοιπόν, και για μία εβδομάδα επιτρέπεται η προσέλευση φυσικών προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή και βραχεία παραμονή στον χώρο λατρείας, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε ατομική προσευχή, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων λόγων μετακίνησης και υπό την προϋπόθεση ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται ταυτοχρόνως εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε, τηρουμένων των προληπτικών μέτρων υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχει παρέλθει υποχρεωτικά χρονικό διάστημα τουλάχιστον μίας ώρας από την τέλεση λειτουργίας λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής, πριν επιτραπεί η ατομική προσευχή στον εν λόγω χώρο λατρείας. Και την ώρα αυτή που μεσολαβεί θα πρέπει ο ιερέας ή κάποιος από το προσωπικό του ναού να έχει φροντίσει για τον σωστό αερισμό του χώρου και την καθαριότητά του, ενώ δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών στον προαύλιο χώρο κατά την ώρα της τέλεσης της θείας λειτουργίας ή των ιερών ακολουθιών.

117C158E 1D78 417B 9824 1704A5F28E32

Πολλοί Ιεράρχες, κάνουν λόγο για προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης και θεωρούν ότι εκμεταλλεύεται την Εκκλησία όποτε την έχει ανάγκη, όπως για παράδειγμα στην προώθηση του εμβολιασμού, αλλά δεν την σέβεται στις υπόλοιπες αποφάσεις της. Πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι η Πολιτεία αποφάσισε τόσο σκληρά μέτρα, μήπως καταφέρει και σώσει την διδακτική χρονιά και δεν αναγκαστούν οι μαθητές να επαναλάβουν την τάξη, κάτι το οποίο θα κόστιζε πολιτικά. 
 

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ