Υπουργείο Υγείας: Να σταματήσουν οι ουρές της ντροπής…

Must Read

Άμεση πρόσβαση στα 11.000 ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας και τις 120 ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες διενεργούνται χημειοθεραπείες, θα έχουν οι 80.000 ασφαλισμένοι και οι 4.500 ανασφάλιστοι, που εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου, που κατατίθεται στη Βουλή την Παρασκευή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τη διάταξη, διευρύνονται τα κανάλια διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία μέχρι τώρα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν δραστικά οι «ουρές της ντροπής» (όπως τις χαρακτήρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός) έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για ασθενείς που περιμένουν υπομονετικά, προκειμένου να πάρουν φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, ογκολογικά και άλλα.

Τα ιδιωτικά φαρμακεία θα γίνουν σημεία διακίνησης των ακριβών φαρμάκων (πέραν των 34 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και των 70 σημείων διανομής σε απομονωμένες περιοχές της χώρας).
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, η ψήφιση της σχετικής διάταξης θα δρομολογήσει σε πρώτη φάση τη χορήγηση των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία (για τους ασθενείς που προαναφέρθηκαν) χωρίς επιβάρυνση ούτε για τους ασθενείς ούτε για τον ΕΟΠΠΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, για λογαριασμό των ασθενών. Όλα θα γίνονται με μια εξουσιοδότηση σε εργαζόμενο της κλινικής από πλευράς του ασθενούς.

Παράλληλα, προωθείται η δωρεάν κατ’ οίκον διανομή ακριβών φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε αποφασίσει την πιλοτική εφαρμογή δωρεάν κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων για δύο κατηγορίες ασθενών, τους καρκινοπαθείς σε σοβαρό στάδιο της ασθένειας και τους ασθενείς με βαριά μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας, ωστόσο το μέτρο δεν εφαρμόστηκε ούτε πιλοτικά.

Έτοιμη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η προκήρυξη με την οποία θα αναζητηθεί η εταιρία μεταφοράς για τη διανομή κατ´ οίκον των φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι διανομή γίνεται και σήμερα, ωστόσο δεν είναι δωρεάν, καθώς το κόστος μεταφοράς το αναλαμβάνουν οι ασθενείς.

Μεταφορές και ανακαινίσεις φαρμακείων ΕΟΠΠΥ

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Γκύζη, πίσω από τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος”, μεταφέρεται στην Αλεξάνδρας, ενώ προγραμματίζεται η επέκταση των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ σε Καλλιθέα και Ομόνοια.

Όσον αφορά το φάρμακο, εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών έθεσαν στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τα ζητήματα των υποχρεωτικών επιστροφών ποσών εκτός των κλειστών προϋπολογισμών για το φάρμακο (clawback), που ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ, αλλά και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) που αγγίζουν στα 200 εκατ. ευρώ.

Τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι ελληνικές επιχειρήσεις ζητούν άμβλυνση των επιστροφών και των εκπτώσεων, διότι διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας στο φαρμακευτικό τοπίο, αλλά και ελάφρυνση της υπερφορολόγησης και φορολογικά κίνητρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This