Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Μετά την… άνοιξη έρχεται το «κρύο της αρκούδας»

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού

Μπορεί το Σαββατοκύριακο ο καιρός να θύμισε άνοιξη με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιοχές τους 25 βαθμούς, ωστόσο μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ραγδαία μεταβολή, με χιόνια και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Αιτία για την επιδείνωση του καιρού είναι η σύγκρουση αέριων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή διαφορετική υγρασία και θερμοκρασία. Πολικές αέριες μάζες από την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη αναμένεται να συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουν φτάσει στην ανατολική Μεσόγειο από τη βόρεια Αφρική. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στη χώρα, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα… χιόνια να φτάσουν και στην Αττική στα τέλη της εβδομάδας.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σήμερα σε υψηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα των θερμών αέριων μαζών. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από αύριο τη θέση τους θα πάρουν οι ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την κεντρική Ευρώπη.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό ο υδράργυρος στα βόρεια τμήματα της χώρας να κατρακυλήσει ακόμη και κάτω από τους -8 με -10 βαθμούς Κελσίου, με συνθήκες ολικού παγετού, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές θα μπουν στην «κατάψυξη», δεδομένου ότι ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από το μηδέν όλο το εικοσιτετράωρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ