Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Με δύο τρόπους θα ανοίξουν (εκτός απροόπτου) τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου

Τι λένε Σταμπουλίδης, Σαρηγιάννης, Βατόπουλος

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου περιλαμβάνει δύο τρόπους, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Τι λένε οι ειδικοί και ποιες επιφυλάξεις έχουν. Την Παρασκευή οι οριστικές αποφάσεις.

«Το σχέδιο μας που θα διευκολύνει και τους ειδικούς, αλλά και την αγορά να πάρει ξανά μπροστά, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε πριν τις γιορτές. Kαι η ένδυση, η υπόδηση και η χρυσοχοΐα να λειτουργήσει με ραντεβού και αγορά μέσα από το κατάστημα (click in shop), καθώς με το click away ο τζίρος σε αυτούς τους κλάδους ήταν μικρός. Η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί αύριο η μεθαύριο. Η οικονομία χρειάζεται να αναπνεύσει και η αγορά εκπέμπει SOS», ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης.

Δ.Σαρηγιάννης: Με αγορά και σχολεία θα πάμε στα 2.000 στις αρχές Απριλίου, αλλά τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης από την πλευρά του, συνδύασε το άνοιγμα της αγοράς με τα σχολεία: «Με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη, καθώς και ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο κατάστημα). Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης. Όταν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση», επεσήμανε ακόμη.

Α. Βατόπουλος: «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ήταν περισσότερο επιφυλακτικός: «Με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο. Δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί».

Τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση σύμφωνα με τον κ.Βατόπουλο: «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά».

Υ.Γ. Η εστίαση ακόμα αγνοείται…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ