30/6/2022

Αποκάλυψη για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Γιατί δεν τα εισάγει η Ελλάδα; (video)

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι απόψεις μεταξύ ΕMA και ΕΟΦ διίστανται

Μείζον θέμα έκτακτης ανάγκης έχει προκύψει σχετικά με το γιατί δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα η θεραπεία του κορωνοϊού με μονοκλωνικά αντισώματα, παρά το ότι αυτά έχουν εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Τη συγκλονιστική αποκάλυψη για τη δυνατότητα της Ελλάδας να προμηθευτεί και να χρησιμοποιήσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου μονοκλωνικά αντισώματα έφερε στο φως ο 98,4 και ο Γιώργος Σαχίνης, μέσα από την επίσημη απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σε Ελληνίδα πολίτη, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα απαντήσεις γύρω από το θέμα.

Το εμβόλιο αποτελεί μέθοδο πρόληψης και μπορεί να γίνει από όσους δε νοσούν. Δε θα πρέπει όμως να σώσουμε και τις ζωές εκείνων που αρρωσταίνουν και εκείνων που θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου και αριθμούν περίπου 3.000 ανθρώπους στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Με δεδομένο μάλιστα ότι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα έχει εγκριθεί εδώ και ένα μήνα και θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει πολλές από τις ζωές που χάθηκαν, το ερώτημα που δημιουργείται – και σε αυτό ακριβώς ψάχνει απάντηση η εν λόγω Ελληνίδα πολίτης – είναι το εξής: «Μπορεί ένας Εθνικός Οργανισμός να εγκρίνει τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα και να την εισάγει χωρίς να περιμένει να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), εάν αποφασίσει ότι είναι εθνικό συμφέρον; Και παράλληλα μπορεί η Ελλάδα να αποφασίσει μόνη της εάν είναι προς το συμφέρον μας να εισάγει τέτοια θεραπεία για τους αρρώστους μας;».

Οι απόψεις μεταξύ ΕMA και ΕΟΦ, όπως φαίνεται, διίστανται. Ωστόσο η πολίτης που απευθύνθηκε αναζητώντας απάντηση στο θέμα, με ηλεκτρονική επιστολή της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έλαβε από τον Οργανισμό την εξής απάντηση: «Στο επίπεδο των επιμέρους χωρών της Ε.Ε., υπάρχουν νομικά και κανονιστικά εργαλεία που επιτρέπουν την προσωρινή παροχή μη εγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, στο πλαίσιο μιας απειλής για τη δημόσια υγεία, όπως η COVID-19. Αυτά τα μέτρα διέπονται από την εθνική νομοθεσία στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων χρήσης έκτακτης ανάγκης. Η ελληνική Εθνική υπηρεσία Φαρμάκων μπορεί να είναι σε θέση να σας παράσχει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα».

Μάλιστα, όπως επίσης αναφέρεται, ο ΕΜΑ παρείχε καθοδήγηση για άδεια κυκλοφορίας σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΕΜΑ, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί τέτοια επίσημη αίτηση.

Να σημειωθεί πως η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων ενδείκνυται για τη χορήγησή της στις ομάδες υψηλού κινδύνου στο πρώτο στάδιο της προσβολής τους από τον ιό και πριν φτάσουν στο στάδιο της νοσηλείας και τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο.

«Δεμένα τα χέρια μας»

Το θέμα αδειοδότησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων και της εισαγωγής τους στη χώρα μας και την απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί μονομερώς ο ΕΟΦ να εγκρίνει τη θεραπεία και να εισάγει τα απαραίτητα σκευάσματα χωρίς να περιμένει έγκριση από τον ΕΜΑ, εφόσον θεωρηθεί ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως γίνεται στην περίπτωση του εμβολίου και έχει ήδη πράξει η Ουγγαρία, περιπλέκουν οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ, καθηγητή Δημήτρη Φιλίππου, κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο Ράδιο 98,4, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε πως για το θέμα δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εάν δε λάβει επίσημη οδηγία από τον ΕΜΑ και πως ουσιαστικά «τα χέρια της χώρας μας είναι δεμένα», καθώς, όπως ισχυρίζεται, δεν υπάρχει αντίστοιχη άδεια χορήγησης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ εμφανίζεται απόλυτα κατηγορηματικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα έσωζε χιλιάδες ζωές και θα συνέβαλε στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, τονίζοντας πως «εμείς ανήκουμε στον ΕΜΑ. Ο FDA αδειοδοτεί κατά το δικό του πλαίσιο και έδωσε άδεια. Αντίστοιχη διαδικασία στη χώρα μας δεν υπάρχει για τη χορήγησή τους. Για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν τα μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να καταθέσουμε φάκελο, να ελεγχθούν από τον ΕΜΑ και εφόσον εγκριθούν να κυκλοφορήσουν. Ακολουθούμε κάποιες προδιαγραφές τις οποίες θεωρώ πως δε θα πρέπει να τις αλλάζουμε όπως μας βολεύει κάθε φορά. Ο ΕΜΑ αυτή τη στιγμή δεν έχει δώσει άδεια στα μονοκλωνικά αντισώματα».

«Νομοθεσία έκτακτης εισαγωγής»

Ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός όμως – σύμφωνα και με την παραπάνω απάντησή του – εμφανίζεται να καταρρίπτει κάθε τέτοια αιτιολογία, γεγονός που έχουν αναδείξει επανειλημμένως κορυφαίοι επιστήμονες που έχουν καταθέσει ξεκάθαρα τις απόψεις τους στην «ΚΡΗΤΗ TV» γύρω από το επίμαχο θέμα.

Για το αν υπάρχουν διαδικασίες – και ποιες είναι – στις οποίες μπορεί η χώρα μας με τους δικούς της ελεγκτικούς μηχανισμούς να εισάγει τέτοια φάρμακα ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτάκτως αδειοδοτηθεί από τον ΕMA ή όχι, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κουβέλας ανέφερε πως «βεβαίως και προβλέπονται τέτοιες διαδικασίες», προσθέτοντας ότι «υπάρχει νομοθεσία έκτακτης εισαγωγής, ακόμα και αν δεν έχει αδειοδοτηθεί πουθενά. Το στοιχείο είναι να μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση. Από τη στιγμή που τα φάρμακα αυτά είναι εγκεκριμένα έστω και με έκτακτη άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, είναι θέμα εθνικής απόφασης να τα φέρουμε για να σώσουμε τους ανθρώπους μας. Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε πως για λόγους εθνικού συμφέροντος και για την προστασία της δημόσιας υγείας φέρνουμε το συγκεκριμένο προϊόν».

Την ίδια ώρα, μιλώντας για το θέμα ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης τόνισε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει μια ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με το εάν τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πανάκεια. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα πραγματικά είναι θαυματουργά αν χορηγηθούν εγκαίρως».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζεστός καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες

Ηλιοφάνεια στην Αττική και συννεφιά στη Θεσσαλονίκη

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 193 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Νέα φωτιά μέσα στο βράδυ, στο πεδίο βολής στην Κόρινθο

Ακόμη μια φωτιά ξεσπάει μέσα στο βράδυ, θέτοντας σε συναγερμό την Πυροσβεστική και τις...

Στο έλεος του Θεού έχει εγκαταλείψει η κυβέρνηση τους ναυτικούς μας στο Ιράν

Ξεχασμένοι από την ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ και πάνω από 30 μέρες οι ναυτικοί...

Οι ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι για τα γενέθλια της μικρότερης κόρης τους

Με αναρτήσεις τους στο Instagram ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, ευχήθηκαν...

Ο πανικόβλητος Μιωνής «χτυπά» τη Δικαιοσύνη

Πρωτοφανής επίθεση με τις «πλάτες» του Πορτοσάλτε που τον φιλοξένησε στην εκπομπή του και έβγαλε και απόφαση!

Ανακήρυξη του κ. Αναστασίου – Ιωάννη Μεταξά σ’ Επίτιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ

Η καθιερωμένη Laudatio από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθηγητή Προκόπη ΠαυλόπουλοΚυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,Ευχαριστώ...

Δεν θα μείνει ούτε πουρνάρι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση…

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 1.812 δασικές πυρκαγιές και 3.462 πυρκαγιές σε αστικό περιβάλλον!

Ένας νεκρός και τέσσερις σοβαρά τραυματίες σε τροχαίο στο Ρέθυμνο

Τραγωδία το απόγευμα της Τετάρτης στο Γεράνι Ρεθύμνου, σε τροχαίο στο οποίο έχασε τη...

Ξεσπά ο πατέρας της 24χρονης: «Επειδή είναι από την Ξάνθη πρέπει να φοράει μαντήλα και μπούρκα;»

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μετά το περιστατικό που κατήγγειλε 24χρονη κοπέλα στα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατέρρευσε στην κηδεία του άντρα της η Δέσποινα Μοιραράκη – «Αντρούλη μου»

Με λυγμούς και πόνο ψυχής η Δέσποινα Μοιραράκη αποχαιρέτησε...

Τρανς σε νηπιαγωγείο διάβασαν παραμύθια στα παιδιά με φόντο τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ

Συζητήσεις και πολλές διαφωνίες προκαλεί η τολμηρή απόφαση με...

Πέθανε στα 48 του ο γνωστός bodybuilder Κώστας Κουτρούμπας

«Έσβησε» ξαφνικά σε ηλικία 48 ετών ο γνωστός αθλητής...

Σοκάρει το βίντεο από την δολοφονία της Αΐντας – Της έδειξε τα μπράτσα του και μετά την σκότωσε

Έσυρε το άψυχο σώμα της μέσα στο φαρμακείο - Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε την φρίκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ