Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Άνοιγμα σχολείων σε δύο εβδομάδες δείχνουν τα δεδομένα κι αν όλα πάνε καλά έρχεται η σειρά της εστίασης

«Έγινε ένα μεγάλο βήμα αποκλιμάκωσης»

Πιο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας για τα τελευταία δεδομένα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ.Γώγο, η εικόνα είναι καλή, παρά τους φόβους που υπήρχαν λόγω της κινητικότητας και του ικού φορτίου των λυμάτων.

Ο καθηγητής μάλιστα, είπε ότι μπορεί σε δύο εβδομάδες να ανοίξουν τα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) και αν έχουν πάει όλα καλά μέχρι τότε και μετά από τότε, να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, με την εστίαση να είναι μέσα σε αυτά. Μην ξεχνάμε ότι τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο και τα αποτελέσματα αυτού του ανοίγματος θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα.

«Είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου, απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο. Το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Για την πολύπαθη εστίαση και το πότε αναμένεται να ανοίξει, ο κ. Γώγος είπε πως υπάρχει μια ασφάλεια γύρω από αυτό, αλλά «καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμη. Εάν τα πράγματα πηγαίνουν όπως πηγαίνουν και κρατηθούν τα δεδομένα αυτά, θα το δούμε κι αυτό. Είναι αλήθεια ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα αποκλιμάκωσης και υπήρξε άρση περιοριστικών μέτρων σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που σχεδιάζαμε και υπολογίζαμε», είπε και εξήγησε ότι η απόφαση για οριζόντιο άνοιγμα σχετίζεται κυρίως με την σταθερά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου διαστήματος.

«Δεκαπέντε μέρες μετά την πρωτοχρονιά μάλιστα. Έχουμε επιδημιολογική αποτύπωση για τις γιορτές που πέρασαν ενώ μένει να δούμε τα δεδομένα από τα Θεοφάνεια. Πιστεύω κι ελπίζω να είναι τα ίδια δεδομένα. Η εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα είναι καλή παρά τους φόβους που υπήρχαν λόγω της κινητικότητας και του ικού φορτίου των λυμάτων».

Για το πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο με το άνοιγμα της αγοράς ο καθηγητής δήλωσε: «Αυτό είναι όντως μεγάλο. Πάντα στις περιπτώσεις που ανοίγουμε κάτι υπάρχει ρίσκο. Αυτό το ρίσκο γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί για αυτό και η επανέναρξη αφορά κάθε φορά μεμονωμένα μια δραστηριότητα ούτως ώστε να εκτιμηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτή πριν αποφασιστεί η επανέναρξη μιας άλλης. Όλα αυτά τα μέτρα χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Η κατάσταση ελέγχεται μέσα από πακέτο μέτρων κατά του κορωνοιού που έχει αποφασιστεί κι είναι πολύ συγκεκριμένο. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε φορά που παρατηρείται επιβάρυνση και περιοχές μπαίνουν στο ‘κόκκινο’ να εφαρμόζονται άμεσα μέτρα περιορισμού σε αυτές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ