Της… τρελής γίνεται τις τελευταίες ώρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου της Κρήτης, καθώς η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ διοίκησης και γιατρών, οδήγησε τους τελευταίους σε παραιτήσεις και τους κατοίκους στην ανασφάλεια!
Όπως αναφέρει το neakriti.gr, κλίμα ανασφάλειας και απόλυτης αβεβαιότητας για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, έχει δημιουργηθεί τελευταία στην κοινωνία του Ρεθύμνου, με αφορμή την «κόντρα» γιατρών και διοίκησης που καλά κρατεί τον τελευταίο χρόνο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, με αφορμή την έλλειψη γιατρών. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι χθες, όταν 15 συνολικά γιατροί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, έπειτα από την πρόθεση της διοίκησης του νοσοκομείου να παραπέμψει στο πειθαρχικό όργανο την διευθύντρια της παθολογικής, Ελένη Ιωαννίδου.
Από την πλευρά της η κυρία Ιωαννίδου, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, υποστηρίζει πως δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών εφημερεύοντας ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά πόστα, αλλά ούτε και να δέχεται «εντέλλεστε» για να τηρεί τον όρκο της στον Ιπποκράτη, ενώ επισημαίνει πως η διοίκηση δεν της έχει ακόμα παρουσιάσει το σχέδιο για την ομαλή λειτουργία της παθολογικής, με συνέπεια η ίδια και οι λιγοστοί συνάδελφοι της να αισθάνονται εγκαταλειμμένοι.
Σε κάθε περίπτωση η όποια «κόντρα» μεταξύ γιατρών και διοίκησης, μόνο καταστροφικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει σε μία μικρή κοινωνία, όπως το Ρέθυμνο, που οι δυνατότητες των πολιτών της τουλάχιστον στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Καταγγελίες πρώην υπουργού υγείας
Στο θέμα που έχει προκύψει αναφέρθηκε και ο γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. «Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σοβεί εδώ και πολύ καιρό μια σοβαρή κρίση ιατρικής στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων, όπως η Παθολογική και η Πνευμονολογική κλινική, το ΤΕΠ, το Αναισθησιολογικό. Αυτή η παρατεινόμενη δυσκολία και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης λόγω πανδημίας, έχει προκαλέσει συσσωρευμένη κόπωση στους υπηρετούντες γιατρούς και υπέρβαση των ψυχοσωματικών τους αντοχών. Οι όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, έγιναν με καθυστέρηση, συχνά με αποσπασματικό τρόπο και σίγουρα δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε μια ζωτικής σημασίας κλινική όπως η Παθολογική” ανέφερε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε: «Με αυτή η κατάσταση, το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια κάποτε εξαντλούνται. Και η απόγνωση μετατρέπεται σε διαμαρτυρία, αρχικά σε υπηρεσιακό επίπεδο και μετά, όταν η απάντηση είναι μονίμως “εντέλλεσθε”, παίρνει και δημόσιο χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς ήταν το “έγκλημα” της Ελένης Ιωαννίδου, διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, λοιμωξιολόγου και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Μόνο που η νέα διακυβέρνηση στο ΕΣΥ δεν τα ανέχεται αυτά. Δεν την ενδιαφέρει η ουσία, το αν δηλαδή καλύπτονται αξιοπρεπώς οι ανάγκες των ασθενών και αν τηρείται η νομιμότητα για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Η έγνοια των διοικούντων είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, να μην τρωθεί το γόητρο, να μην αμφισβητηθεί η επάρκεια τους, να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Και έτσι αποφασίστηκε πειθαρχικός έλεγχος για την Ελένη Ιωαννίδου, που όμως, απρόσμενα ίσως, οδήγησε σε μια γενναία κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης 15 μονίμων γιατρών του νοσοκομείου που υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους.
Επειδή λοιπόν τα πράγματα είναι σοβαρά και οι αστειότητες περί πολιτικών ή άλλων κινήτρων προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας, ας σταματήσει τώρα αυτή η επίδειξη αυταρχισμού από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ και ας υπάρξουν άμεσα κινήσεις αντιστροφής του διαλυτικού για τη λειτουργία του νοσοκομείου κλίματος και, κυρίως, δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για οριστική επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό».