Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Οι ουρές έξω από τα καταστήματα έφεραν απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων;

Τι διευκρινίζουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. για τις ουρές έξω από τα καταστήματα, τι λέει καθηγητής Βατόπουλος

Απαγορεύονται από σήμερα και έως την 1η Φεβρουαρίου οι συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων, για λόγους δημόσιας υγείας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι προφανώς μια προσπάθεια να περιοριστεί ίσως η κατάσταση με τις ουρές έξω από τα καταστήματα, αν και αστυνομικές πηγές το αρνούνται και λένε ότι δεν έχει καμία σχέση.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να διευκρινίζουν ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ. (άρα ήταν εντελώς τυχαία που βγήκε η ανακοίνωση αυτή μετά το σαββατοκύριακο που είχαμε φωνές για τις εικόνες στην Ερμού κι αλλού;)

Και για να γίνει πιο κατανοητό, λένε οι πηγές, ώστε να αρθούν η εντυπώσεις από τη λέξη «απαγορεύεται», το Αρχηγείο αναφέρει ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

Όπως τονίζουν πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, απαιτείται η έκδοση απόφασης από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος από την πλευρά του, επεσήμανε στον ΣΚΑΙ ότι η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, δεν ήταν πρόταση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

«Ευνοϊκό μέτρο», το χαρακτήρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και διευκρίνισε πως όπως και στις άλλες δραστηριότητες, έτσι και στις συγκεντρώσεις, «επιτρέπεται να κάνουμε ένα άνοιγμα», ενώ για τη χρονική ισχύ του μέτρου, είπε: «Όπως συμβαίνει και στις άλλες περιπτώσεις, θα αποφασίζεται η παράταση ή αναστολή του μέτρου κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής. Προσπαθούμε να βρούμε μία κανονικότητα και στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, αυτό είναι το σημαντικό».

Τι αναφέρει η απόφαση

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ