Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Σέρρες: Αποκαταστάθηκε το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγ. Αθανασίου

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγ. Αθανασίου στην κωμόπολη Εμμανουήλ Παπά Σερρών

Μεγάλη ικανοποίηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του νομού Σερρών η είδηση ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μοναδικού ξυλόγλυπτου τέμπλου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου της κωμόπολης Εμμανουήλ Παπά Σερρών.

Το τέμπλο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πλέον περίτεχνα μεταβυζαντινά ξυλόγλυπτα τέμπλα όχι μόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο: είναι διαστάσεων 15×5,50 μέτρων, εντυπωσιάζει με την κατάφορτη διακόσμησή του με αφηγηματικές σκηνές συμβολικού και διδακτικού περιεχομένου από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, και χαρακτηρίζεται για την αρμονική οργάνωση του πλούσιου διακόσμου, τη λεπτομερή τεχνική απόδοση των γλυπτών παραστάσεων, τη φυσιοκρατική απόδοση με επιμέρους λεπτομέρειες, την πλαστικότητά του και την αρμονία των χρωμάτων.

Από πλευράς αρχιτεκτονικής διακόσμησης, ο ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, που καλύπτεται με καμάρα και φέρει ημικυκλική κόγχη στα ανατολικά. Εξαίσιας τέχνης, όμοιας με αυτήν του τέμπλου, είναι και ο ξυλόγλυπτος άμβωνας και ο επισκοπικός θρόνος του ναού, αριστουργήματα υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας και αισθητικής, φιλοτεχνηθέντα ταυτοχρόνως με το τέμπλο.

Στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 εντάσσονται η Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της κωμόπολης Εμμανουήλ Παπά Σερρών, γενέθλιου τόπου του αρχιστρατήγου του αγώνα στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παπά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ