«ΌΧΙ» στη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ! (video)

Το Μουσείο της Ακρόπολης, που είναι ΝΠΔΔ, έχει αρκετά λιγότερα έσοδα, συγκριτικά με πολύ μικρότερα μουσεία

Must Read

Με ένα βροντερό «ΟΧΙ» απαντούν τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βόρειου Ελλάδος στη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου!  

Ειδικότερα, τα μέλη του Συλλόγου ανάρτησαν πανό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, μέσω των οποίων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εν λόγω μετατροπή.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σωτήρης Παπανικολάου, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο της 22/12/2020, με την κυβέρνηση να προωθεί σχετικό νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα, εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και επικαλούμενη τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, που, κατά τους εργαζόμενους, η λειτουργία του, μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αναλύοντας και τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν τα στοιχεία επισκεψιμότητας, τα έσοδα και την εξωστρέφεια του, σε σύγκριση με τα άλλα μουσεία που είναι και μικρότερα.

  • Δείτε τις δηλώσεις του κ. Παπανικολάου:

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού απέστειλε, νωρίτερα σήμερα, ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, στην υπουργό Πολιτισμού, στα κόμματα, αλλά και στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τους οποίους και ενημερώνει με στοιχεία για τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει η συγκεκριμένη αλλαγή. «Αυτή η μετατροπή δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη λειτουργία των μουσείων και στην αποστολή που αυτά επιτελούν. Απεναντίας, τα μουσεία θα αποκοπούν από το σώμα του αρχαιολογικού ιστού και τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Τα προβλήματα που υπάρχουν στην διοίκηση και την λειτουργία των μουσείων πρέπει να επιλυθούν μόνο μέσα από την ύπαρξη τους εντός της δομής του ΥΠΠΟ και του δημόσιου χαρακτήρα τους», τονίζει στην επιστολή ο Σύλλογος, δηλώνοντας πως, γνωρίζοντας τα προβλήματα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις και είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων να τις καταθέσει και να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στην επίλυση τους.

  • Δείτε την εν λόγω επιστολή:

Πολύ μικρότερη η αύξηση των εσόδων για το Μουσείο της Ακρόπολης

Αναλύοντας τα οικονομικά και τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας των μουσείων κατά τα τελευταία έτη, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως το πολυδιαφημισμένο Μουσείο της Ακρόπολης, που έχει συγκεντρώσει την «αφρόκρεμα» των αρχαιολογικών εκθεμάτων και το οποίο προβάλλεται διαρκώς από το 2010 (πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του), οπότε και είχε 1.355.890 επισκέπτες, το 2019 έφτασε να είχε 1.775.453 επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση μόλις 31%, τη στιγμή που μικρότερα μουσεία, με σαφώς λιγότερα μέσα και προβολή, είχαν… πολύ μεγαλύτερη αύξηση! Για παράδειγμα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το ίδιο διάστημα είχε 700% αύξηση, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 300% και ο Λευκός Πύργος αύξηση 350%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση αυτή φτάνει στο 82%.

Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα που αφορούν στα έσοδα που καταθέτουν τα μουσεία στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ). Το σωματείο επισημαίνει με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε, πως το Μουσείο της Ακρόπολης με 3.549.757 επισκέπτες τη διετία 2018, 2019, απέδωσε μόλις 4.000.000 ευρώ στο ΤΑΠΑ, όταν τα υπόλοιπα μουσεία, με 600.000 λιγότερους επισκέπτες (σύνολο 2.946.487) και σαφώς λιγότερα εισιτήρια δηλαδή, απέδωσαν συνολικά 10.000.000 ευρώ!

Κάνοντας αναφορά και στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια των μουσείων της Θεσσαλονίκης σε σχέση με αυτή του Μουσείου της Ακρόπολης που είναι ΝΠΔΔ, τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, λένε πως η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη βελτίωση της λειτουργίας τους. Σχετικά δε με τις προσλήψεις προσωπικού, τονίζουν πως και τα ΝΠΔΔ αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα δημόσια μουσεία, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες, ενώ με την μετατροπή θα δημιουργηθούν υπάλληλοι «πολλών ταχυτήτων».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως τα πέντε μουσεία είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλα και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Τα πέντε μουσεία είναι τα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

*πηγή φωτό, βίντεο: GRTimes.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This