Παναγιωτόπουλος κατά Σύψα: «Αυτά περί επιστροφής στη Γουχάν νομίζω ότι είναι άχρηστες υπερβολές»

«Ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 ημερήσια κρούσματα κορωνοιού περί τα μέσα Μαρτίου»

Must Read

Για μια ακόμη φορά τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «καρφώνονται» μεταξύ τους, με τον ομότιμο καθηγητή Δημόσιας Υγείας Τάκη Παναγιωτόπουλο να κάνει ένα ιδιαιτέρως καυστικό σχόλιο με αφορμή τα όσα είπε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας περί επιστροφής στην εποχή της Γουχάν.

«Αυτά περί επιστροφής στη Γουχάν νομίζω ότι είναι άχρηστες υπερβολές. Δεν ξεκινάμε από την αρχή, υπάρχει κατά ένα μέρος ανοσία, αυτό δείχνουν τα δεδομένα, το υπάρχον εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τουλάχιστον μερική αποτελεσματικότητα και απέναντι στο καινούργιο στέλεχος» ήταν η δήλωση του κ.Παναγιωτόπουλου, ως απάντηση σε αυτό που είπε ο κ. Σύψας μιλώντας για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα: «Δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία. Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό».

«Χρειάζεται ισορροπία ‘μισοάνοιγμα’ δραστηριοτήτων»

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή», επεσήμανε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος και σχολίασε για τη βρετανική μετάλλαξη του ιού: «Η βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει κανείς, αλλά μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ».

Σε ότι αφορά το άνοιγμα που έγινε σε λιανεμπόριο και σχολεία, ο καθηγητής τόνισε: «Ο καιρός και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τη διάδοση του ιού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το άνοιγμα δεν έπρεπε να γίνει. Χρειάζεται ισορροπία ‘μισοάνοιγμα’ δραστηριοτήτων, όπως τώρα, που δεν χρειάζεται να ακολουθείται από ένα κλείσιμο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να εκτιμηθεί στο τέλος εβδομάδας και να δούμε αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Πάντα πάμε προς τα εκεί. Εβδομάδα την εβδομάδα θα έχουμε επανεκτίμηση μέτρων».

Για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος και το γεγονός ότι ο ιερέας στη Βόρεια Ελλάδα ξανανόσησε, ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε: «Ασφαλώς με προβληματίζει και πολύ, που νόσησε εκ νέου ο ιεράς με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Απ ό,τι φαίνεται το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κατά τι (…) Άρα κάποιος που έχει αρρωστήσει με το κλασικό, ας το πούμε προηγούμενο στέλεχος, έχει πιο πολλές πιθανότητες να ξανααρρωστήσει με το νέο στέλεχος».

Εμβόλια και επιφυλάξεις

«Με τη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο γιατί; Γιατί κάθε χρόνο οι ιοί είναι ελαφρώς διαφορετικοί από πέρυσι. Ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Έναντι της μετάλλαξης της Βρετανίας φαίνεται τα εμβόλια ότι μας καλύπτουν με πληρότητα, έναντι της νοτιοαφρικανικής και της Βραζιλίας υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μας καλύπτουν με πληρότητα» εξήγησε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές δηλώσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων, δήλωσε επιφυλακτικός: «Τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις της επιτρόπου της ΕΕ (ότι θα έχουμε σύντομα εμβόλια για την πλειονότητα των πολιτών) τις ακούω με κάποια επιφυλακτικότητα. Δε νομίζω ότι πρέπει να δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες που δεν μπορούν να τηρηθούν, γιατί μετά ο κόσμος έχει απογοήτευση».

Σαρηγιάννης: «Αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «να φτάσουμε στα 2.000 ημερήσια κρούσματα κορωνοιού περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών. Λέω ότι θα πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο καθηγητής προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα.

«Δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να λεχθεί πως αντιμετωπίζουμε την πανδημία από το μηδέν στο ζήτημα των μεταλλάξεων κορωνοϊού. Υπάρχει ήδη ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου. Το σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι κανείς ασθενής με την μετάλλαξη δεν φαίνεται να νοσεί σοβαρά», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε να κάνουμε με την διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος σε αυτή τη φάση είναι μειωμένος».

Για την άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Σαρηγιάννης δεν ήταν τόσο δραματικός, όσο συνάδελφοί του: «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει προβλέψιμα, συνυπολογίζοντας τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι στην χώρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες κάποια ανοίγματα σε δραστηριότητες. Περιμένω να δω διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά, από τα μέσα του Φεβρουαρίου κι έπειτα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This