Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. και κλειστά μαγαζιά σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα σαββατοκύριακα

Έξαρση της ενδοοικογενειακής διασποράς, με τους γονείς να μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους άνω των 65

Must Read

Επιβεβαιώθηκαν, τελικά, τα δυσάρεστα σενάρια και η Αττική με τη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, να μπαίνουν «παρέα» υπό καθεστώς νέων σκληρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά, πλέον, στις 6 το απόγευμα και τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά τα σαββατοκύριακα, κάτι που θα ισχύει και για την Χαλκιδική!  

Παράλληλα, στις τρεις προαναφερθείσες περιφερειακές ενότητες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή το λιανεμπόριο θα λειτουργεί μόνο με τη μέθοδο του click away, από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ., με τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τους φούρνους, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα, να είναι οι μόνες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν τα σαββατοκύριακα, με ωράριο 7 π.μ. με 5 μ.μ. αυστηρά. Τα σαββατοκύριακα, εξάλλου, αναστέλλεται και η λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Επίσης, στις ίδιες Π.Ε. σταματά η δια ζώσης διδασκαλία στα λύκεια και οι μαθητές επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση, ενώ η λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών συνεχίζεται με φυσική παρουσία.

Όλα τα παραπάνω μέτρα ισχύουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου, μέχρι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Οι «κρυφές» συγκεντρώσεις σε σπίτια δυσχεραίνουν την ιχνηλάτιση

Κατά την τοποθέτησή της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε τα ακόλουθα:

  • Έχουμε έξαρση της ενδοοικογενειακής διασποράς, με τους γονείς να μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους άνω των 65.
  • Γίνονται «κρυφές» συγκεντρώσεις σε σπίτια, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή ιχνηλάτιση.
  • Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική υπολογίζονται περίπου 4400 την τελευταία εβδομάδα, καταγράφοντας αύξηση κατά 60%, ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνουν τα 750.
  • Παρατηρείται αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών σε όλη τη χώρα, κυρίως στην Αττική (συνολικά περισσότεροι από 1600).
  • Υπάρχει ανησυχία για το λιανεμπόριο και την κυκλοφορία του κόσμου τα σαββατοκύριακα, αλλά οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην «πειραχτούν» τα σχολεία.
  • Πρέπει πάση θυσία να περιορίσουμε τις επαφές μας στις λεγόμενες «κοινωνικές φούσκες».

Ακολούθως, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο. Μίλησε για τάση υποχώρησης της επιδημίας και, ειδικότερα, για επιβράδυνση του ρυθμού της στην Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικά για την Ελλάδα, όμως, παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα, με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές. Η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό φθάνει το 50%.

Από την πλευρά του, ο Ν. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι από τις 6 του πρωί του Σαββάτου και για τα επόμενα Σαββατοκύριακα, μέχρι νεωτέρας, σε σκληρό lockdown εισέρχονται οι περιοχές της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Χαλκίδας, της Πάτρας και του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων.

Επιπλέον, από το Σάββατο στις 6 το πρωί, ισχύουν τα εξής:

Στις «κόκκινες» περιοχές παραμένουν ο Δήμος Εορδαίας, οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, η Ζάκυνθος και η Μυτιλήνη, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές εντάσσονται και οι: Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας, Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας και Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ηλείας.

Αναλυτικά τα μέτρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής εντάσσονται μαζί στο «κόκκινο», κάτι που σημαίνει πως, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).
  • Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This