ΕΟΔΥ: Στα «σκαριά» ενιαίος φορέας για την έρευνα των λυμάτων και την ανίχνευση της διασποράς του κορωνοϊού

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων θα ανιχνεύει και τα ποσοστά χρήσης φαρμάκων και... άλλων ουσιών

Must Read

Στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την έρευνα των λυμάτων και την ανίχνευση της διασποράς του κορωνοϊού προχωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πρόκειται για το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο θα εξετάζει τα αστικά λύματα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ τονίζεται η σημασία της επιδημιολογίας των λυμάτων, η οποία «σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα και συμπληρώνει αποτελεσματικά την κλασική ιατρική επιδημιολογική επιτήρηση και κλινική διάγνωση, παρέχοντας πληροφορία για το σύνολο του πληθυσμού».

Ένας από τους βασικούς στόχους του Δικτύου είναι να βοηθήσει τις υγειονομικές Αρχές και την Πολιτεία στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων, σχετικά με επικείμενα ή εν εξελίξει επιδημικά κύματα. Στο Δίκτυο θα συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη, καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ.

Ποσοστά χρήσης φαρμάκων και άλλων ουσιών

Αξίζει να αναφερθεί πως, εκτός από την ανάλυση των δειγμάτων για την ανίχνευση του κορωνοϊού, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιεί μια συνολική χημική ανάλυση, ώστε να διαπιστώσει τα ποσοστά της χρήσης φαρμάκων και άλλων ουσιών, όπως τα απολυμαντικά και τα χημικά καθημερινής χρήσης κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, την περίοδο της άρσης των μέτρων και την επόμενη περίοδο επανεμφάνισης της νόσου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This