Μετά το χιόνι, ο παγετός της «Μήδειας» με πάνω από 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα… Έπιασε δουλειά ο Στρατός

Συνεργεία του στρατού και μονάδες της ΕΜΑΚ έπιασαν ήδη δουλειά

Must Read

Ισχυρός παγετός αναμένεται σε μεγάλο μέρος της χώρας τις ερχόμενες ώρες και ως το πρωί της Τετάρτης από την κακοκαιρία «Μήδεια», την ώρα που στην Αττική πάνω από 250.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, πολλά από αυτά και πάνω από 24 ώρες! Στη μάχη της αποκατάστασης του δικτύου μπήκε ήδη και ο Στρατός.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας την Τετάρτη 17/2 θα επικρατήσει ολικός παγετός.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ελάχιστη θερμοκρασία που αναμένεται το πρωί της Τετάρτης 17/2 θα πέσει κάτω από μηδέν βαθμούς Κελσίου καθώς και οι ελάχιστες θερμοκρασίες για επιλεγμένες πόλεις της χώρας.

Είναι εντυπωσιακό ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.

Ενεργοποίηση Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την αποκατάσταση του μεγάλου προβλήματος

Τα μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Μήδεια σε πολλούς δήμους, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, έχουν αφήσει, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, περίπου 250.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για πάνω από 24 ώρες.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ: «Χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό ανοιχτό, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο».

Παραμένει άγνωστο πότε θα μπορέσουν να αποκατασταθούν οι ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης, γι’ αυτό και ελήφθησαν έκτακτα μέτρα και δόθηκε εντολή προς την Πολιτική Προστασία, να αναλάβει την ευθύνη του έργου αποκατάστασης των ζημιών.

Ξεκίνησαν ήδη τα συνεργεία του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, που ανέλαβαν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στην Αττική, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι συνολικά 29 γειτονιές και όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι το έργο της αποκατάστασης δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ειδικότερα, οι εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση που έχουν προκληθεί κυρίως από πτώσεις δέντρων εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει την Αττική και η προφανής αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί λόγω των πρωτόγνωρων ζημιών που έχουν προκληθεί ειδικά στα δίκτυα μέσης τάσης, οδήγησαν την Κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Ενδεικτικό της κατάστασης, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών είναι ότι, εξαιτίας της πρωτοφανούς διάρκειας και όγκου της χιονόπτωσης, έχουν σημειωθεί μόνο σήμερα 237 πτώσεις δέντρων και κλαδιών που επηρεάζουν το δίκτυο, με 718 βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση.

Το κυριότερο πρόβλημα αφορά στην προσβασιμότητα των συνεργείων, λόγω των δυσπρόσιτου των περιοχών εξαιτίας του πυκνού χιονιού. Δεδομένων των δυσχερέστατων συνθηκών που επικρατούν και της άμεσης ανάγκης για αποκατάσταση των βλαβών, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα.

Για να ολοκληρωθούν γρήγορα οι προσπάθειες αποκατάστασης και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταφέρουν να φτάσουν στα σημεία που είναι οι βλάβες, το ΓΕΕΘΑ κινητοποίησε άμεσα δέκα συνεργεία του Στρατού.

Επιπλέον, προστίθενται στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιούνται επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διαθέτουν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Η αποστολή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δένδρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους.

Για το σκοπό αυτό, από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ δόθηκαν ακριβή στοιχεία και λίστα με τα σημεία που είναι οι βλάβες και ήδη τα συνεργεία έπιασαν δουλειά και θα εργάζονται όλη την νύχτα με στόχο να επιδιορθωθούν οι βλάβες το συντομότερο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This