Κυριακή 20/6/2021

«Μόνος εναντίον όλων» ο Δήμαρχος της Χίου στην πρόταση δημιουργίας νέου ΚΥΤ στο νησί

Την αντίδραση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου προκάλεσε η πρόταση για δημιουργία νέας δομής υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Την πρόταση για κατασκευή νέου ΚΥΤ στην περιοχή Μπαμπακιές του Αίπους εισηγήθηκε ο δήμαρχος Χίου, συναντώντας την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και τοπικών κοινοτήτων. Ύστερα από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διήρκεσε έξι ώρες, από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 29 κατά και 13 υπέρ.

Υπέρ της πρότασης του δημάρχου ψήφισαν μόλις 13 δημοτικοί σύμβουλοι και κατά 29, δηλαδή όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ο ανεξάρτητος Χάρης Μπουρνιάς, ο πρόεδρος της κοινότητας Αναβάτου, Γιώργος Φιστές, και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Ζαννής Ζαννίκος.

Ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης υποστήριξε πως το Χαλκειός και τα Καμπόχωρα δεν γίνεται να συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος όλης της Χίου, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για λαϊκισμό, μπούλινγκ και απόπειρα φίμωσης της αντίθετης άποψης. Ζήτησε δε να υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για υπόδειξη χώρου, προτείνοντας μάλιστα και σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα επιλέξει τοποθεσία με συγκεκριμένο πλαίσιο, προϋποθέσεις και σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση.

Με ΝΔ όπως και με ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είπε, όπως και στο παρελθόν συνεργάστηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας το «18», έτσι και σήμερα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τοπικό βουλευτή Νότη Μηταράκη, για την εξομάλυνση του μεταναστευτικού προβλήματος στο νησί. Από την πλευρά τους, οι 29 δημοτικοί σύμβουλοι αντέδρασαν τόσο ως προς την επιλογή της τοποθεσίας, όσο και στην απεμπόληση των προηγούμενων ομόφωνων αποφάσεων.

Ας σημειωθεί πως, σε προηγούμενη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα τη δημιουργία μιας δομής έως 500 ατόμων, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, αντιδρώντας στη μετατροπή του νησιού τους σε «αποθήκη ψυχών».

*φωτό αρχείου

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ