Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Έπιασαν «στα πράσα» αρχαιοκάπηλο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης!

Mε το σκαλιστήρι στο ένα χέρι και με έναν ανιχνευτή μετάλλων στο άλλο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ένας αρχαιοκάπηλος, τη στιγμή που αναζητούσε αρχαία αντικείμενα μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης!

Ο 68χρονος Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω την περασμένη Κυριακή, είχε μπει εδώ και καιρό στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών, που τελικά τον εντόπισαν στην περιοχή των Σερρών. Μαζί του, εκτός από το σκαπτικό εργαλείο, είχε και δύο ανιχνευτές μετάλλων. Ακολούθησαν έρευνες στο αυτοκίνητό του και σε δύο σπίτια που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, από όπου κατασχέθηκαν αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, όπως ένα χάλκινο νόμισμα των ελληνιστικών χρόνων, ένα μολύβδινο βλήμα σφενδόνης με γράμματα, ένας μολύβδινος πεσσός, οκτώ μολύβδινα σφαιροειδή βλήματα, πέντε μολύβδινα και δύο χάλκινα αντικείμενα.

Στους ίδιους χώρους βρέθηκαν εννέα χάλκινα νομίσματα των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών χρόνων, πέντε εκ των οποίων ήταν ακέραια και τα υπόλοιπα τέσσερα αποσπασματικά, όπως και μία μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνύθα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, όλα τα ευρήματα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, βρέθηκαν δύο ανιχνευτές μετάλλων, δύο σκαπτικά εργαλεία και δύο ζευγάρια ακουστικά, τα οποία κατασχέθηκαν ως μέσα διενέργειας ανασκαφικών δραστηριοτήτων.

Σε βάρος του 68χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων, με την οποία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Σερρών, προκειμένου να του απαγγελθούν διώξεις.

Εργασίες υποστύλωσης

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, είχαν γίνει εργασίες υποστύλωσης του ταφικού μνημείου του τύμβου. Μάλιστα, για να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν από κοντά ένα εμβληματικό στοιχείο της εισόδου του ταφικού μνημείου, το εργαστήρι του Μουσείου Αμφίπολης είχε κάνει τον καθαρισμό επιφανειών της κεφαλής Σφίγγας και την προετοιμασία για την προσωρινή έκθεση του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

Σημειώνεται ότι παλιότερα είχαν γίνει και εργασίες άμεσης προστασίας και αποκατάστασης του αναγλύφου της περιοχής στον λόφο Καστά, με σκοπό την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του μνημείου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ