Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Κούρτοβικ: «Η πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας» – Νικολάου: «Κανείς δεν τον θέλει νεκρό» (video)

Σύγκρουση

Ο πόλεμος δηλώσεων για τον Δημήτρη Κουφοντίνα συνεχίζεται αμείωτος. Η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, κατηγορεί ξανά την πολιτεία ότι εξωθεί τον πελάτη της να πεθάνει, ενώ η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, υποστηρίζει ότι κανείς δεν θέλει νεκρό τον Κουφοντίνα, αλλά η ζωή του είναι στα χέρια του.

Κούρτοβικ: «Η πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας»

«Η ΚΕΜ είναι η κ. Σοφία Νικολάου. Είναι πρόεδρος και έχει διορίσει κάποια από τα μέλη της. Στις 21 Δεκεμβρίου η ΚΕΜ έβγαλε μια fake απόφαση μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό κατ’ εφαρμογή του νόμου. Η ΚΕΜ αυθημερόν, μάλλον η κ. Νικολάου, έβγαλε 2η απόφαση, ακυρώνοντας την πρώτη απόφαση, διατάσσοντας τη μεταγωγή του στο Δομοκό. Αυτό δεν είναι πολύ σύννομο. Η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση στις 4 Γενάρη» ανέφερε αρχικά η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υποστήριξε ότι οι αιτήσεις που η υπέβαλε η ίδια με τον κ. Σοφό στο δικαστήριο «εισάγονται με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που εμείς επισημάναμε. Εμείς προτείναμε διάταξη αναβολής ποινής, η εισαγγελέας την εισήγαγε ως αίτημα διακοπής ποινής. Η αίτησή μας απορρίφθηκε με σκεπτικό κυβερνητικής ρητορικής. Η πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και τον εξωθεί σε αυτό. Αυτόχειρας είναι, μόνος του τα κάνει, δεν ενδιαφέρει την πολιτεία αν κάποιος πεθαίνει γιατί διαμαρτύρεται για τη μη εφαρμογή νόμου. Η απεργία πείνας είναι δικαίωμα που παρέχεται στον κρατούμενο από τον σωφρονιστικό κώδικα και ότι ο κρατούμενος είναι στα χέρια του κράτους. Και το μόνο μέσο που έχει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είναι αυτό».

Η κ. Κούρτοβικ υποστηρίζει ότι τα δικαστήρια απαντούν ως αναρμόδια στην προσβολή της απόφασης της μεταφοράς του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Δομοκό: «Το δικαστήριο μας λέει ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει την απόφαση της κ. Νικολάου και μας λέει ότι είναι αναρμόδιο. Πήγαμε στα διοικητικά δικαστήρια και μας λένε ότι είναι αναρμόδια. Στον Άρειο Πάγο πήγαμε και δήλωσε αναρμόδιος. Καταθέσαμε αίτηση μεταγωγής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την αγνοούν. Έστειλαν δε έγγραφη απάντηση για να μπλοκάρουν τις διαδικασίες της σημερινής κρίσης του δικαστηρίου. Όλοι οι καταδικασμένοι για την 17 Νοέμβρη κρατούνται στον Κορυδαλλό».

Στη συνέχεια σχολιάζοντας το λόγο για τον οποίο αντιδρά ο πελάτης της, είπε: «Αντιδρά γιατί ο νόμος όριζε ότι πρέπει να πάει στον Κορυδαλλό. Σε καιρό πανδημίας μεταφέρθηκε από μια φυλακή σχεδόν άδεια, του Βόλου, στις φυλακές Δομοκό, που έχει υπερσυνωστιμό κρατουμένων. Από συνθήκες απομόνωσης που ήταν τα προηγούμενα 18 χρόνια, μεταφέρθηκε σε κελί με 2 συγκρατούμενους, που υπήρχε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να σταθεί και συνθήκες στενότητας χώρου, που δεν μπορεί να βιβλίο να διαβάσει ούτε ραδιόφωνο να ακούσει. Ο κρατούμενος μπορεί να επιλέγει που θα κρατείται. Οι αιτήσεις μεταγωγής τι είναι; Ο κρατούμενος επιλέγει και το κελί του».

Βάσει όσων ισχυρίζεται η κ. Κούρτοβικ, στις 7 Γενάρη, κοινοποιήθηκε έγγραφο από την κ. Νικολάου, που έκανε λόγο ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και με δεύτερη απόφαση μεταφέρθηκε στον Δομοκό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, δεν έλαβε τα σχετικά έγγραφα για να ελέγξει τη νομιμότητά τους: «Μετά από αυτή την επιστολή, καταλαβαίνοντας ότι ο κρατούμενος ήταν θύμα μιας διακριτικής, εξοντωτικής, μεταχείρισης για αυτόν, προχώρησε σε απεργία πείνας. Δεν ξεκίνησε απεργία πείνας όταν μεταφέρθηκε στον Δομοκό. Η απεργία πείνας δεν είναι διεκδίκηση θανάτου. Διεκδίκηση ζωής είναι. Ζητά να τον αφήσουν να ζήσει χωρίς δυσμενή διαχείριση σε βάρος του».

Όσο για το τι εννοούσε με το να γίνει η μεταγωγή Κουφοντίνα για «λόγους ασφάλειας του κράτους», απάντησε: «Το είπα γιατί το γράφουν όλες οι δεξιές εφημερίδες και γιατί λέγεται ότι έχει καταρτίσει ολόκληρο σχέδιο η ΕΛ.ΑΣ. για να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα προκαλέσει τυχόν κατάληξη του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν το είπα εγώ. Παραπληροφορούν».

Νικολάου: Κανείς δεν θέλει νεκρό τον Κουφοντίνα… Οι κρατούμενοι δεν μπορούν να επιλέγουν την φυλακή τους

Κατηγορηματική εμφανίστηκε η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, αντικρούοντας τις κατηγορίες ότι η Πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

«Δεν μπορεί κρατούμενος να επιλέγει τη φυλακή του. Κανείς δεν θέλει νεκρό τον Κουφοντίνα, αλλά η ζωή του είναι στα χέρια του και ο μόνος δρόμος που έχει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και όχι η απεργία πείνας. Η στοχοποίηση χθες στη Βουλή από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, γίνεται μέσα στο πλαίσιο του πανικού του να καλύψει τις αντιδράσεις για τα στελέχη του κόμματος που προβαίνουν σε δηλώσεις υπέρ της τρομοκρατίας», είπε αρχικά.

Και υποστήριξε ότι στην περίπτωση του Κουφοντίνα «ο νόμος έχει εφαρμοστεί 100%. Το αίτημα του για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού είναι παράνομο να ικανοποιηθεί. Περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι έχουν φύγει τον τελευταίο καιρό από εκεί και μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες θα φύγουν και οι υπόλοιποι με βάση τον ισχύοντα νόμο».

Για την υποχρεωτική σίτιση του Κουφοντίνα, σχολίασε ότι με απόφαση της εισαγγελίας Λαμίας, «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σωθεί η ζωή του».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ