Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Έρχονται εκλογές ιεραρχών τον Οκτώβριο – Η στάση του Αρχιεπισκόπου

Ο Ιερώνυμος τηρεί σιγήν ιχθύος και λίγο πριν κοπεί το νήμα θα... κλείσει το μάτι σε αυτούς που πρέπει

Διατηρώ μεγάλες αμφιβολίες για το πότε θα κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός εθνικές εκλογές. Αν δεν είχαμε τον κορωνοϊό, σίγουρα θα είχαμε πάει στις κάλπες. Καμία αμφιβολία.

Βέβαια δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι γίνεται στα πολιτικά, ούτε ανήκουν στη σφαίρα της αρμοδιότητάς μου. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, γνωρίζω και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πότε θα έχουμε εκλογές για νέους αρχιερείς. Το πότε το έχουμε σχεδόν σίγουρο. Αρχές Οκτωβρίου.

Πόσους ακριβώς θα εκλέξει το φθινόπωρο στην προβλεπόμενη τακτική σύνοδό της η Ιεραρχία μόνο ο Θεός το γνωρίζει. Ούτε καν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Εμείς μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Γιατί εκεί που έχεις κάποια δεδομένα στη ζωή έρχεται μια πανδημία, μια ασθένεια και άλλα νοσοκομειακά μικρόβια -στα ελληνικά νοσοκομεία υπάρχουν σε αφθονία- και, στο τέλος, γίνεται το σχέδιο του Θεού. Να έχουμε υγεία να είμαστε εδώ στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι θρόνοι που θα κριθούν τον Οκτώβριο είναι -κατά την ταπεινή μου άποψη- το λιγότερο τέσσερις πέντε. Για λόγους σεβασμού στο θέλημα του Θεού και για να μη βάλουμε από τώρα τους υποψηφίους να διαγκωνίζονται για μια θέση στον αρχιερατικό ήλιο, θα αναφερθώ μόνο σε αυτές που γνωρίζουμε και σίγουρα θα έχουμε εκλογές. Στις Μητροπόλεις Λαγκαδά, Καστορίας και Κιλκισίου.

Η μία Μητρόπολη θα κληρονομήσει τα οικονομικά προβλήματα που άφησε ο αεικίνητος μακαριστός Ιωάννης με τα ανοίγματα που έκανε η φτωχή Μητρόπολη. Η Μητρόπολη Καστορίας, από την άλλη, είναι πιο «στρωμένη». Λιγότερα προβλήματα, τουλάχιστον οικονομικά, και σε διοικητικό επίπεδο σαν να πηγαίνει «στο ρελαντί».

Οι άλλες δύο που θα κριθούν τον Οκτώβριο επίσης βρίσκονται πάνω από τη Θεσσαλία. Προσθέστε και δύο, μία κοντά στην Αθήνα και η άλλη στα νησιωτικά και σκεφτείτε τι έχει να γίνει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι στιγμής. Όλους τους αφήνει να κάνουν τις συμμαχίες τους και να εκφράσουν τους πόθους τους: υποψηφίους και γεροντάδες τους. Στο τέλος, εκεί λίγο πριν κοπεί το νήμα και αναφωνήσουν όλοι το «άξιος», θα κλείσει το μάτι σε εκείνους που πρέπει.

Βγήκε μπροστά ο Σερρών

Μαθαίνω ότι ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος έχει ξεκινήσει την επικοινωνία με πολλούς Μητροπολίτες, με σκοπό να αποκατασταθεί το -κατά γενική ομολογία όσων ασχολούνται με τα εκκλησιαστικά- δίκαιο στην περίπτωση του Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεοκλήτου.

Πρόκειται για τον ιεράρχη που κλήθηκε να θυσιάσει τη θέση του πριν από πολλά πολλά χρόνια για να εκτονωθεί η κατάσταση και η φοβερή και τρομερή επίθεση που δεχόταν η Εκκλησία επί των ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου «από οργανωμένα και ενορχηστρωμένα συμφέροντα», όπως υποστηρίζουν πολλοί που έζησαν από κοντά εκείνη την εποχή.

Πολλοί Μητροπολίτες θεωρούν πως ήρθε η ώρα σε κάποια από τις Μητροπόλεις που θα μείνουν κενές να κληθεί να διαποιμάνει ο Μητροπολίτης Βρεσθένης. «Μόνο εμπόδιο για να μην του εμπιστευθεί η Ιεραρχία μία θέση ξανά ως μέλος της είναι η αδυναμία του να απαλλαγεί από ανθρώπους που φέρεται ότι είναι σύμβουλοί του και αγωνιούν για να τον δουν δεσπότη, μπας και… σωθούν» μου έλεγε γηραιός μητροπολίτης που δεν μασά τα λόγια του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ