Άκης Τσελέντης: Περί «Ρηγματοφιλολογίας»

Για Ελασσόνα; «Δεν ήταν δυο διαφορετικά ρήγματα αλλά ένα συγκεκριμένο ρήγμα»

Must Read

Στην «ρηγματοφιλολογία» αναφέρθηκε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, γράφοντας στην σελίδα του στο facebook, με αφορμή τα όσα έχουν ακουστεί από τους σεισμολόγους μετά τους σεισμούς στην Ελασσόνα.

Αναλυτικά:

Επειδή τις τελευταίες μέρες ακούστηκαν πολλά για νέους ανεξάρτητους σεισμούς και για δήθεν καινούργια άγνωστα ρήγματα στην Ελασσόνα θέλω να σας ενημερώσω ότι η μόνη επιστήμη η οποία μπορεί να εντοπίσει ρήγματα σε μεγάλα βάθη που δεν έχουν επιφανειακή εμφάνιση είναι η Γεωφυσική και η Σεισμολογία.

Είναι χρήσιμη η Γεωλογία αλλά για την πλήρη αποτύπωση ενός ρήγματος απαιτούνται ειδικές γεωφυσικές τεχνικές όπως άλλο η ψηλάφηση και άλλο ο εντοπισμός ενός όγκου με μαγνητική τομογραφία.

Το διάστημα που έχω την τιμή να προΐσταμαι στο Γεωδυναμικό έχουμε αναπτύξει κατά πολύ τον τομέα της Γεωφυσικής έρευνας και έχουμε φέρει τελευταίου τύπου μηχανήματα και μπορούμε πραγματικά να χαρτογραφούμε ρήγματα σε πολύ μεγάλα βάθη.

Η παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τον Γεωφυσικό εντοπισμό ενός ρήγματος στην Αθήνα σε μία περιοχή από την οποία θα περνούσε η σήραγγα του μετρό. Βλέπετε τίποτα ρήγμα στην επιφάνεια; Και όμως υπήρχε ένα πολύ μικρό όπως φάνηκε από την έρευνα.

Απαιτείται λοιπόν πολλή προσοχή πριν ανακοινώνουμε για νέους κλάδους ρηγμάτων, για νέα επίκεντρα, για μετανάστευσης σεισμών για 1 λεπτό δημοσιότητας στα ΜΜΕ και να ξεσηκώνουμε τον κόσμο.

Το Γεωδυναμικό από την πρώτη στιγμή είπε την πραγματικότητα γιατί είχε δουλέψει παλιά στην περιοχή του σεισμού και γιατί αξιοποίησε τις καταγραφές στο πυκνό δίκτυο σεισμογράφων το οποίο διαθέτει.

Δεν ήταν δυο διαφορετικά ρήγματα αλλά ένα συγκεκριμένο ρήγμα δηλαδή συγκεκριμένος σεισμογόνος χώρος όπου πρώτα έσπασε το ΝΑ κομμάτι προκαλώντας το σεισμό των έξι Ρίχτερ και μετά το ΒΔ με τον μετασεισμό (η δίδυμο σεισμό) των 5,9 Ρίχτερ, έτσι απλά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This