Τι αποφάσισαν Αναστασιάδης – Ακιντζί στην άτυπη συνάντηση

Must Read

Στα εξής τρία βήματα συμφώνησαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην άτυπη μεταξύ τους συνάντηση σήμερα το πρωί.

  1. Επιστροφή της Ειδικής Συμβούλου της ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ
  2. Τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη
  3. Άτυπη πενταμερής (Σύσκεψη ενδιαφερόμενων μερών στην παρουσία των ΗΕ για καθορισμό των επόμενων βημάτων)                                                                                         

Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Προεδρικό του «Πολίτη της Κύπρου», οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε εκ νέου κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες και την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό.

Επισημαίνεται ότι δεν έχουν καθοριστεί χρονικά πλαίσια, ωστόσο η κάθοδος της κ. Λουτ ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου.

Τι ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη

Οι δύο άντρες αναμένεται να δηλώσουν την ετοιμότητά τους για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, εκ μέρους των ηγετών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι οι ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν σε βάθος βασικές αρχές. Παράλληλα, αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ, για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

Στην ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων, τα οποία αποφασίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το μέτρο που αφορά την τηλεφωνική  διασύνδεση που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Προστίθεται πως οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν την εργασία των τεχνικών επιτροπών με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των Κυπρίων και να αποφασιστούν περαιτέρω ΜΟΕ με τη στήριξη των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, ενώ αναμένεται και ανακοίνωση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σχεδόν πεντέμισι μήνες μετά την τελευταία, που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. H κ. Σπέχαρ, αφού υποδέχθηκε τους δύο ηγέτες, αποχώρησε από τον χώρο της συνάντησης.

Στο Προεδρικό βρίσκονται αυτή τη στιγμή στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, αναμένοντας την επιστροφή του Προέδρου και ενημέρωση για όσα διημείφθησαν στην άτυπη συνάντηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This