Πέταξαν έγκυο στον δρόμο! Θύελλα αντιδράσεων για την απόλυσή της

Απέλυσαν εγκυμονούσα συμβασιούχο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Must Read

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόλυση μιας εγκύου συμβασιούχου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Λέσβου, με τα συνδικαλιστικά σωματεία να κάνουν λόγο για «παράνομη και ανήθικη» απόφαση.

Το θέμα αποκαλύφτηκε από το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο συμμετέχουν συμβασιούχοι με ολιγόμηνες συμβάσεις, που ανανεώνονται ως την ολοκλήρωση του έργου. «Πρόκειται για σαφέστατη απόλυση εγκύου, με τη μορφή της μη ανανέωσης της σύμβασης ενός μόνο ατόμου από το σύνολο των εργαζομένων του συνεχιζόμενου έργου, μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της και χωρίς άλλα κριτήρια που να αιτιολογούν αυτή την επιλογή» αναφέρει το σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Ζήτησε να τοποθετηθεί σε ασφαλές πόστο

Η γυναίκα εργαζόταν ως συντηρήτρια έργων τέχνης και ζωγραφικής από πέρυσι τον Απρίλιο στο έργο «Ανάδειξη και βελτίωση της επισκεψιμότητας του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης», με δίμηνες ή μηνιαίες ανανεούμενες συμβάσεις. Οπως αναφέρει το σωματείο, λόγω ιστορικού αποβολών, όταν έμεινε έγκυος ζήτησε να τοποθετηθεί σε πόστο που δεν εκθέτει σε κίνδυνο την ίδια και το έμβρυο, σύμφωνα με τις διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων 176/1997 και 41/2003 για την προστασία εγκύων στην εργασία. Ωστόσο, λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας μηνιαίας σύμβασής της ενημερώθηκε ότι αυτή δεν θα ανανεωθεί, σε αντίθεση με το υπόλοιπο προσωπικό. Μάλιστα, αρχικά ενημερώθηκε ότι «αν μπορούσε να συνεχίσει την εργασία της στο αρχικό πόστο της, η σύμβασή της θα ανανεωνόταν»! Οταν επισήμανε ότι αυτό είναι άδικο και παράνομο, έλαβε μια διαφορετική απάντηση σε σχέση με την οικονομική ανεπάρκεια του έργου.

«Η απόφαση της έμμεσης απόλυσής της δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και ανήθικη, καθώς αφήνει εντελώς έκθετη τη συνάδελφο και χωρίς πόρους, αφού την αποκλείει από τον μισθό και την προβλεπόμενη επιδότηση των αδειών κύησης και λοχείας, σε μια περίοδο που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αναζητήσει εργασία…» αναφέρει στην ανακοίνωση το σωματείο και ζητά την άμεση επαναπρόσληψη της συντηρήτριας.

Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου υπήρξε μια λακωνική απάντηση στην καταγγελία: «Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 93403/08-03-2021 καταγγελίας απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης στην ΕΦΑ Λέσβου, σας πληροφορούμε ότι η σύμβαση της εν λόγω συμβασιούχου λύθηκε αυτοδικαίως, καθώς ολοκληρώνεται το έργο στο οποίο είχε προσληφθεί, δεδομένου ότι ο οικονομικός προϋπολογισμός του δεν επέτρεπε περαιτέρω ανανέωση της σύμβασής της».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This