7/10/2022

Νέο Οικογενειακό Δίκαιο: Για μία νέα γενιά παιδιών με σύγχρονα και υγιή πρότυπα σεβασμού και ισότητας

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Γράφει: Μάριος Ανδρικόπουλος

Μία προοδευτική και παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, την οποία πρέπει να αγκαλιάσουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.

Κεντρικό θέμα αποτελεί τον τελευταίο καιρό η μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου.

Άλλοτε ως «συνεπιμέλεια», άλλοτε ως «κοινή επιμέλεια», άλλοτε ως «κοινή γονική μέριμνα» και ασφαλώς με ιδιαίτερη έμφαση ως προς την αντιμετώπιση της γονεϊκής αποξένωσης, το ζήτημα αυτό απασχολεί την κοινωνία και το δημόσιο διάλογο – εντός του οποίου διαλόγου δυστυχώς εμφανίζονται και αρκετά φαινόμενα σκόπιμης παραπληροφόρησης, φανατισμού, ακόμα και εχθροπάθειας από κύκλους που αντιτίθενται ιδεοληπτικά στη μεταρρύθμιση.

Είναι συνεπώς σημαντικό να αναδεικνύονται συστηματικά και σταθερά οι βασικές αξίες οι οποίες διέπουν το νέο πλαίσιο, όπως τουλάχιστον έχει δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Εντός αυτού θεσπίζεται έτσι και αναγνωρίζεται ως αρχή της «συνεπιμέλειας» το τεκμήριο της «από κοινού και εξίσου» άσκησης της γονικής μέριμνας -έννοια περιλαμβάνουσα και την επιμέλεια- μετά τη λύση του γάμου, καθώς και για τα παιδιά εκτός γάμου που έχουν αναγνωριστεί.

Παράλληλα, κεντρικά διατυπώνεται για πρώτη φορά στον ελληνικό νόμο η επί της αρχής περιγραφή -και όχι ο καθορισμός όπως άστοχα συχνά αναφέρεται- του συμφέροντος του παιδιού, όπου περιγράφεται ότι αυτό «εξυπηρετείται πρωτίστως» από την παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή και τη φροντίδα του παιδιού, καθώς και την αποτροπή της «διάρρηξης των σχέσεων» γονέα – παιδιού, νοουμένης εν προκειμένω της γονεϊκής αποξένωσης.

Από το παραπάνω πλαίσιο προκύπτει πως πυρήνας της φιλοσοφίας του νέου νόμου είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες και με κατάλληλους γονείς (σημειώνεται ότι με νομικούς όρους «ακατάλληλος» γονιός υπάρχει μόνο εφόσον υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος) κάθε παιδί δικαιούται, εφόσον αυτό είναι πραγματικά εφικτό, να έχει και τους δύο γονείς του παρόντες στην ανατροφή και τη φροντίδα του – έννοια απολύτως συμβατή και στο πνεύμα της Διεθνούς Σύμβασης Δικαιωμάτων του παιδιού και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Συννεφιασμένος καιρός με τοπικές βροχές και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Υποστηρικτικά εισάγεται επίσης ένα σοφό κριτήριο από τη γαλλική νομοθεσία, όπου προς τον δικαστή διατυπώνεται η οδηγία πως, στην περίπτωση κατά την οποία κληθεί να αποφανθεί ως προς την κατανομή των γονεϊκών δικαιωμάτων, έχει την υποχρέωση να αναζητήσει τον γονέα εκείνον ο οποίος θα σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου και τον γονέα εκείνον ο όποιος σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις – κριτήριο το οποίο θα λειτουργήσει ως ασπίδα σε καταχρηστικές συμπεριφορές, αλλά και θα οδηγήσει σε αντίληψη συνεννόησης.

Η αντίληψη δε της ανάγκης συνεννόησης και επίτευξης συναινετικών λύσεων είναι κεντρική στον νέο νόμο, τόσο με την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης όσο και με το εν γένει πνεύμα του.

Διαμορφώνεται ταυτόχρονα ένας κεντρικός πυρήνας συναπόφασης και των δύο γονέων, πάνω σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, θρησκεύματος και ονοματοδοσίας, ενώ σε πνεύμα απολύτως σύμφωνο με έγκυρες διεθνείς μελέτες, οι οποίες μιλούν για ανάγκη παρουσίας στη ζωή ενός παιδιού καθενός εκ των γονέων κατά τουλάχιστον 35%, ο νομοθέτης εισάγει ένα μαχητό τεκμήριο τουλάχιστον 1/3 ως προς την πραγματική γονεϊκή παρουσία και διαμονή του παιδιού με κάθε γονέα.

Από την άλλη πλευρά, παρέχονται απολύτως όλα τα εχέγγυα και δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εξαιρέσεις και εκεί όπου θα υπάρχει πραγματικά πρόβλημα ή κίνδυνος. Η νομοθέτηση αφορά τον κανόνα. Προβλέπει ωστόσο και την εξαίρεση και ασφαλώς υπό τον κανόνα της ατομικής ευθύνης κάθε περίπτωση είναι δεκτική ξεχωριστής αντιμετώπισης.

Ταυτόχρονη όμως αξία η οποία κεντρικά αναδεικνύεται, αλλά και πρέπει να υποστηριχθεί έτι περαιτέρω είναι αυτή του αναγκαίου σεβασμού ως προς την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων, καθώς και η αποτροπή συμπεριφορών κακής άσκησης των γονεϊκών καθηκόντων και ιδίως αποξενωτικών συμπεριφορών.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Το δράμα της 44χρονης Βασιλικής που βρέθηκε μουμιοποιημένη στο σπίτι της

Η σκοπούμενη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου έχει όμως και μια διάσταση ευρύτερης και υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας. Δίνει στην κοινωνία μας στο σύνολό της τη δυνατότητα να υπερβεί παρωχημένα έμφυλα διχαστικά στερεότυπα με προδιατυπωμένους ρόλους, τα οποία ενδημούν πέρα από το υποσυνείδητο και στη νομολογιακή (δικαστηριακή) συχνά εθιμική και αυτοματοποιημένη πρακτική.

Τα διχοτομικά στερεότυπα «μάνα – σπίτι – παιδί» / «άντρας – δουλειά – μακριά από τα παιδιά» ανήκουν στο μακρύ πλέον παρελθόν. Η σύγχρονη διαζευγμένη εργαζόμενη μητέρα δικαιούται να έχει ίσες ευκαιρίες στο επαγγελματικό και προσωπικό της βίο, ενώ ο σύγχρονος πατέρας, ο οποίος επιθυμεί να είναι παρών στην ανατροφή και τη φροντίδα του παιδιού του, αξίζει την προστασία του νόμου όταν χωρίζει ή αποκτά παιδί εκτός γάμου.

Ας δούμε λοιπόν στην αντίληψη του νέου νόμου επιπρόσθετα την ευκαιρία της υπέρβασης και απαγκίστρωσης από ξεπερασμένα στερεότυπα, με τη γονεϊκή ισότητα και την ίση κατανομή των γονεϊκών ευθυνών ανατροφής και φροντίδας ως δομικό εκσυγχρονιστικό στοιχείο της κοινωνίας μας, το οποίο πρέπει να αγκαλιάσουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες πολίτες, διαμορφώνοντας εκ παραλλήλου μία νέα γενιά παιδιών με σύγχρονα και υγιή πρότυπα σεβασμού και ισότητας.

Συνολικά η νέα νομοθεσία έρχεται να διαμορφώσει ένα δίκαιο, παιδοκεντρικό και προοδευτικό πλαίσιο, με ανάδειξη της αξίας της παρουσίας και των δύο γονέων στη ζωή ενός παιδιού, αλλά και την ανάγκη διαμόρφωσης μίας κουλτούρας συναίνεσης και ενσυνείδητης νομιμότητας των γονέων – αφήνοντας το παιδί έξω από το πεδίο των προσωπικών τους διαφορών.

Αξίζει δε να τονιστεί επαινετικά και η μέριμνα του νέου για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μίας πιο ποιοτικής δικαιοσύνης, αλλά και της μελλοντικής θεσμοθέτησης οικογενειακών δικαστηρίων.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αποκάλυψη-σοκ: Διδάκτωρ στο ΑΠΘ το τέρας που έλιωσε με το πόδι του το γατάκι!

Συμπερασματικά, μία προοδευτική και παιδοκεντρική μεταρρύθμιση που αξίζει και πρέπει να κάνουν πραγματικά δική τους όλοι οι γονείς – όλοι οι πολίτες!

* Μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, Διαχειριστής της διαδικτυακής Σελίδας «Δράση κατά της Γονεϊκής Αποξένωσης»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη-σοκ: Διδάκτωρ στο ΑΠΘ το τέρας που έλιωσε με το πόδι του το γατάκι!

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ σε βάρος του για θανάτωση ζώου

Χωρίς εκπλήξεις η εκλογή ιεραρχών

Τους αρχιμανδρίτες Νικηφόρο Ευσταθίου και Δαμασκηνό Κιαμέτη εξέλεξε μητροπολίτες κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει η Μάγδα Φύσσα για το βράδυ της δολοφονίας

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα είχε συγκλονίσει με την κατάθεσή της στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο το 2016

Απαγορευτικό απόπλου: Δεμένα τα πλοία από Πειραιά και Ραφήνα

Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται

Λεία «μαμούθ»! Άδειασαν θυρίδα ιδιοκτήτη γνωστής κατασκευαστικής εταιρίας

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη διάρρηξη τεσσάρων θυρίδων τράπεζας στο Ψυχικό, για την οποία...

Καταρρέει και το Νοσοκομείο της Πρέβεζας

Τι καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό

Τρόμος για κοπελίτσα στο Σύνταγμα από… άγουρο ληστή

Εφιαλτικές στιγμές βίωσε μια 15χρονη κοπέλα στην πλατεία Συντάγματος, το βράδυ της περασμένης Τρίτης,...

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 188 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Συννεφιασμένος καιρός με τοπικές βροχές και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Ο υδράργυρος θα φθάσει στις περισσότερες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς

Ολοένα και πιο άδειο το καλάθι της νοικοκυράς!

Οι 8 στους 10 αγοράζουν λιγότερα βασικά αγαθά, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ

Παγκόσμια αποτυχία με τον κορωνοϊό, παραδέχτηκε δημόσια ο Σωτήρης Τσιόδρας

Στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τον πιλότο ελικοπτέρου της που πετά ενώ φέρεται να...

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει πρόσφατα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που...

Σκληρές εικόνες από τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο – Άγνωστος ο αριθμός των...

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες από το ναυάγιο των Κυθήρων όπου 95 άνθρωποι...

1ο Παιδικό Φεστιβάλ: «Μαζί… και στο Παιχνίδι!» από το «Μαζί για το Παιδί»

Το «Μαζί για το Παιδί» διοργανώνει το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ «Μαζί… και στο Παιχνίδι!»...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτοκτόνησε 36χρονη υγειονομικός που βρισκόταν σε αναστολή

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι στα θύματα της...

Πύρρος Αναγνωστόπουλος: Αυτός είναι ο αριστοκράτης σύντροφος της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη αν και κρατάει πολύ χαμηλούς τόνους στην...

Το δράμα της 44χρονης Βασιλικής που βρέθηκε μουμιοποιημένη στο σπίτι της

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Αχαϊας προκάλεσε η είδηση...

«Θερμό επεισόδιο» Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα!

Η στιχομυθία των δύο ηγετών - Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» και τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «ενοχλήθηκε» από την ομιλία του

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες...

Βέβηλος! Η δήλωση του Μητσοτάκη που θα μείνει στην Ιστορία

Η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα πλούσια, προσφέροντας πληθώρα λέξεων...

Aυτή θα είναι η νονά του μωρού της Μαίρης Συνατσάκη

Χθες βράδυ, η Μαίρη Συνατσάκη βρέθηκε σε πάρτι για τον εορτασμό...

Τρόμος για κοπελίτσα στο Σύνταγμα από… άγουρο ληστή

Εφιαλτικές στιγμές βίωσε μια 15χρονη κοπέλα στην πλατεία Συντάγματος,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ